Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Veelgestelde vragen doorzoeken

De afzuigkap gaat vanzelf aan

Mogelijk staat de Clean Air functie aan. Heeft u een kap met afstandsbediening, dan zou het kunnen dat dit door de afstandsbediening veroorzaakt wordt. Wellicht heeft iemand in uw buurt dezelfde kap en afstandsbediening en reageert uw kap hierop. In alle andere gevallen is er sprake van een technisch defect.

De afzuigkap maakt teveel lawaai

De oorzaak zit wellicht in uw luchtafvoerkanaal. Deze kan te lang zijn, verstopt zijn of door een knik geblokkeerd zijn. Vergelijk het met een stofzuiger. Wanneer u de aanzuigmond blokkeert met uw hand, gaat de stofzuiger meer geluid maken. Ditzelfde geldt voor een afzuigkap: weerstand veroorzaakt geluid. Heeft uw afzuigkap een recirculatiesysteem, dan kan lawaai twee oorzaken hebben: 1. Het koolstoffilter is niet correct geplaatst. Er gaat lucht langs het koolstoffilter wat geluid veroorzaakt. 2. Het koolstoffilter is verzadigd. Dit ontstaat na verloop van tijd. Hierdoor gaat er niet meer zo veel lucht door als bij een nieuw filter. De afzuigkap gaat dan meer geluid produceren. 

De afzuigkap reageert niet op de afstandsbediening

Als de batterijen niet leeg zijn of niet verkeerd zijn geplaatst, is er sprake van een technisch defect. Wanneer de kap aanstaat en de afstandsbediening functioneert niet meer, dan kunt u de kap uitschakelen via de hoofdschakelaar. Let op, u kunt de kap niet bedienen met de hoofdschakelaar.

De afzuigkap valt tijdens het gebruik uit

Het is mogelijk dat de naloopstand per ongeluk is geactiveerd. Als dit niet het geval is dan is er waarschijnlijk sprake van een technisch defect.

De afzuigcapaciteit is onvoldoende

Om lucht af te voeren is er ook goede aanvoer nodig van verse lucht. Nieuwbouwwoningen zijn sterk geïsoleerd, waardoor er nagenoeg geen luchtstroom op gang komt. Een raam openen is dan de oplossing. Het afvoerkanaal is ook van grote invloed op de capaciteit. Iedere bocht van 90 graden vermindert het afzuigvermogen met ongeveer 10%. Naarmate het afvoerkanaal ouder wordt, kunnen door vet in nicotine (bij roken onder de afzuigkap), de lamellen van het uitblaasrooster vast gaan zitten. Ook kunnen stof of zelfs een vogelnestje de afvoer belemmeren. Vetfilters moeten schoon gehouden worden en bij afzuigkappen met een recirculatiesysteem doet u er goed aan om de koolstoffilters regelmatig te vervangen.

De afzuigkap ratelt in een hogere stand

Hoort u het ratelen alleen op de hoogste afzuigstand? Dan wordt dit veroorzaakt door een te hoge tegendruk in het afvoerkanaal. Tegendruk ontstaat als het afvoerkanaal te lang is, teveel bochten bevat of te smal is. Of de muuruitvoer heeft een te kleine diameter. Ratelt de afzuigkap bij alle afzuigstanden dan is er sprake van een technisch defect.

De motor van de afzuigkap doet het niet

Als de motor een brommend geluid maakt dan komt deze niet goed op gang. Als de motor helemaal niets doet, controleer dan of de verlichting en de bediening van de afzuigkap wel goed werken. Als dit niet het geval is dan dient u de stroomvoorziening te controleren. Is deze in orde, dan heeft de afzuigkap een technisch mankement. 

Een knop op de afzuigkap zit vast of is kapot

Belangrijk is dat u de knoppen schoon en vetvrij houdt. Een knop kan vast komen te zitten door opgehoopt vuil. Soms kan een knop hierdoor afbreken of achter een rand gedrukt worden. In dat geval kunt u het beste een servicebezoek inplannen.

De motor van de afzuigkap lekt olie

De motor bevat geen smeermiddelen zoals olie. Wat u ziet is naar alle waarschijnlijkheid ‘neergeslagen’ vloeibaar vet. Dit gebeurt met name als er tijdens het koken vloeibare vetten (olijfolie) gebruikt worden. U kunt het beste de waaier bij de motor reinigen met een vetoplosser of de vetfilters verwijderen en een pan met kokend water opzetten. Ook is het verstandig om met enige regelmaat de vetfilters reinigen.

Faq | ATAG