Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Veelgestelde vragen doorzoeken

De bedieningsknoppen worden heet

Bedieningsknoppen kunnen warm worden doordat een pan lange tijd op één van de branders vlakbij de bedieningsknoppen heeft gestaan. Wellicht kunt u de gerechten die een lange bereidingstijd nodig hebben, bereiden in pannen die op de achterste branders staan. Ook is het verstandig om grote braad- of koekenpannen op de achterste branders te plaatsen tijdens het koken. De warmte die ze geleiden komt zo niet in aanraking met de bedieningsknoppen.

Er komen gele vlammen uit de brander

Gele vlammen worden veroorzaakt door een zuurstoftekort in de branders. Het volgende kan aan de hand zijn: 1. De branderdelen zijn niet goed geplaatst. Deze zet u heel eenvoudig weer recht. 2. De brander is sterk vervuild. 3. De inbouweisen zijn niet nageleefd. 4. Aluminiumfolie blokkeert de luchtaanzuiging. Dit kan het geval bij Sabaf & Defendi – en A+ Hybrid branders. 5. Er is te weinig toevoer van verse lucht in de keuken. Dit komt vooral voor bij zeer goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Het openen van een raam of ventilatierooster in de keuken kan dit probleem al verhelpen. 6. Er staat een luchtvernevelaar in huis. 7. Er staat een luchtcompressor in huis. 8. De kookplaat is niet geschikt voor het gassoort van uw gasaansluiting.

De sudderbrander geeft teveel warmte af

De modellen met thermische beveiliging zijn wat heter afgesteld om te voorkomen dat de brander wordt uitgeschakeld wanneer de sudderstand wordt gebruikt. Ook kan er sprake zijn van een variatie in gasdruk. Een monteur zal de gasdruk moeten afstellen.

De kookplaat lekt gas

Sluit direct de gaskraan en zorg dat de ruimte goed geventileerd wordt. Vervolgens kan een erkend installateur de aansluitingen controleren. Als blijkt dat de gaslek in de kookplaat zit, schakelt u een ATAG monteur in.

De kookplaat (met elektronische beveiliging) ontsteekt niet of geeft een foutcode

Dit kan te maken hebben met de netspanning bij u in huis. Bij een stroomuitval kan er niet gekookt worden. Daarnaast bevatten elektronische beveiligingen extra functies zoals een kinderslot, kookduurbegrenzing, maar ook een aan/uit-knop. Daarom doet u er goed aan om een aantal zaken te controleren: 1. Staat de gaskraan open? 2. Zit de stekker in het stopcontact? 3. Staat het toestel aan? 4. Staat het kinderslot uit? 5. Staat er een bedieningsknop niet op de nulstand? 6. Stroomt er gas uit de brander? Het kan zijn dat er vuil in de inspuiter zit. 7. Liggen de branderdelen goed? 8. Vonkt de bougie? Ook deze kan vervuild zijn. 9. Doet een andere brander het wél? 10. Ziet u een foutcode op de display? 11. Reageert de kookplaat überhaupt ergens op? 12. Is er een sterke gaslucht aanwezig? Mocht u aan de hand van bovenstaande punten de oorzaak niet kunnen vinden en verhelpen, neem dan contact op met één van onze monteurs. 

Hoe kan de kookplaat het best worden gereinigd

Onderhoud en tijdig schoonmaken van uw kookplaat voorkomen dat uw kookplaat onherstelbaar vervuild raakt. Wat u wel kunt doen: 

-       Overgekookte vloeistoffen en resten direct na het koken schoonmaken. Vaak volstaat het gebruik van afwasmiddel en een zachte doek. Waterkringen en kalkresten verwijdert u met schoonmaakazijn; 

-       Hardnekkige vlekken op onderdelen kunnen het beste een nacht in de groene zeep weken. U kunt ook Dr. Power gebruiken; 

-       Aangekoekte resten kunnen invloed hebben op de werking van de bougies. Mocht een bougie vervuild zijn dan kunt u deze voorzichtig reinigen met een doekje. Bij zware vervuiling kan de punt van de bougie met een fijn borsteltje worden gereinigd. Let op dat hierbij de afstand van de bougie ten opzichte van de branderkop niet verandert. Waar u goed op moet letten:

-       Gebruik geen schuurmiddelen of een schuurspons;

-      Dompel geëmailleerde pandragers of branderdeksels die nog heet zijn niet in koud water. Als de onderdelen té snel afkoelen kan het emaille beschadigen.

-       Losse delen van de brander en de pandragers mogen niet in de vaatwasser worden gereinigd. Het vaatwasmiddel tast deze onderdelen aan. 

-       Voorkom bij het schoonmaken dat er water in de brander, de ventilatieopeningen en in de openingen van de bedieningsknoppen loopt. 

-       Gebruik geen schuurpoeders, schuurpads, scherpe voorwerpen of agressieve schoonmaakmiddelen. Bij gaskookplaten worden verschillende soorten vangschalen gebruikt. Elk type materiaal dient weer op een aparte manier schoongemaakt te worden. 

Bij een RVS vangschaal volstaat voor het normale dagelijkse onderhoud een afwassopje en een zachte doek. Dit voorkomt dat vuil zich hecht aan de vangschaal. Mocht dit laatste zich toch voordoen dan kan Dr. Power uitkomst bieden. Om een egale kleur te behouden behandelt u de volledige vangschaal hiermee. Het is belangrijk om het sop het werk te laten doen en niet te hard op de spons te drukken. Zodra de kookplaat schoon en drooggemaakt is, is het aan te bevelen de kookplaat na te behandelen met HG RVS snel glans. Dit laat het oppervlak weer glanzen en zorgt ervoor dat vuil en vet minder hechten aan het oppervlak. Een tweezijdige microvezeldoek krast niet en is daardoor geschikt om dit aan te brengen. Poets met het borstelingspatroon van het RVS mee. Een schurend middel of schuursponsje wordt absoluut afgeraden. Dit zal onherstelbare krassen veroorzaken. Bij lokale huishoudwinkels zijn krasvrije RVS schuursponzen te verkrijgen.

Bij grafiet (zwarte) vangschalen is een andere manier van schoonmaken vereist dan die van een RVS kookplaat. Voor het normale onderhoud is een afwassopje voldoende. Wanneer er echter vlekken op de kookplaat zitten die met het sopje niet weg te krijgen zijn, kan het beste een zacht reinigingsmiddel voor emaille worden gebruikt. Bij sterke vervuiling moet de behandeling worden herhaald. Gebruik altijd een zachte doek, bijvoorbeeld een tweezijdige microvezeldoek. Het gebruik van een schurend middel of een schuursponsje wordt absoluut afgeraden. Dit zal onherstelbare krassen veroorzaken.

Gas-op-glas kookplaten zijn erg bewerkelijk. Vaak blijft er een waas achter op het glas van de kookplaat. Voor het normale onderhoud is een afwassopje voldoende. Met een microvezelzeem kan het glas streeploos worden nagezeemd. Bij sterke vervuiling moet de behandeling worden herhaald. Watervlekken verwijdert u met schoonmaakazijn. Glassex of spiritus is ook een veelgebruikt schoonmaakmiddel. Vlekken die zeer moeilijk te verwijderen zijn verwijdert u met een glaskrabber. Het is echter belangrijk om de glaskrabber niet droog te gebruiken. Gebruik de glaskrabber bijvoorbeeld in combinatie met HG kookplaat intensief reiniger. Het reinigt en geeft bovendien een beschermende glans. Bij de lokale huishoudwinkels is een krasvrije schuurspons geschikt voor keramische oppervlakken te verkrijgen. Voor meer tips en tricks: kijk op www.atagservice.nl of op het ATAG Service kanaal op YouTube.

De kookplaat vonkt continu

Blijft uw kookplaat vonken (tikken), dan is er vocht in de schakelaars onder bedieningsknoppen terechtgekomen. Dit kan veroorzaakt zijn door overkoken of schoonmaken met teveel water. Doe het volgende: 1. Verwijder de stekker uit het stopcontact. 2. Gebruik de vonkontsteking een halve dag niet. Mocht u de brander toch willen gebruiken dan kan dat door deze met een lucifer te ontsteken. 3. Steek na een halve dag de stekker weer in het stopcontact. Als bovenstaande stappen geen oplossing bieden, dan kunt u het beste een monteur inschakelen.

De kookplaat vonkt niet

Controleer eerst of de stekker goed in het stopcontact zit. Als dit het geval is kan het ook zijn dat de bougie vervuild is. Deze kunt u voorzichtig met een doekje reinigen. Bij zware vervuiling kan de punt van de bougie met een fijn borsteltje worden gereinigd. Voorkom dat de afstand van de bougie ten opzichte van de branderkop niet wordt veranderd.

De kookplaat vonkt op alle kookzones tegelijk

Dat is geen probleem. Gelijktijdige ontsteking op alle zones is normaal. Alleen de vlam van de gewenste zone gaat daadwerkelijk aan, omdat alleen deze brander gas krijgt toegevoerd.

De kookplaat vonkt wel maar de brander ontsteekt niet

U kunt allereerst de volgende zaken controleren: 1. Staat de gaskraan open? 2. Stroomt er gas uit de brander? Mogelijk zit er vuil in de inspuiter. Met behulp van een naald kan de inspuiter worden gereinigd. 3. Vonkt de bougie? 4. Liggen de branderdelen goed? 5. Is er een sterke gaslucht aanwezig? Indien bovenstaande punten de klacht niet oplossen, adviseren we u om een monteur in te schakelen.

Faq | ATAG