Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Veelgestelde vragen doorzoeken

De achterwand heeft een dikke ijslaag

Als de deur een tijdje niet goed gesloten is geweest, stijgt het koelvermogen en komt er meer vocht in het koelgedeelte. Hierdoor neemt de ijsvorming toe. Ontdooi de koelkast, maak de koelkast en het deurrubber schoon. Als de klacht blijft bestaan kunt u het beste een monteur inschakelen. Let op, als onze monteur constateert dat de koelkastdeur verkeerd gemonteerd is of door vuil niet goed sluit, dan heeft dit gevolgen voor de garantiebepaling.

De koelkast produceert een geluid

Er kunnen zich verschillende oorzaken voordoen afhankelijk van het type geluid wat hoorbaar is:

1. Klikkend geluid. Dit is het in- en uitschakelen van de compressor. 2. Brommend geluid. Dit is de ingeschakelde compressor. 3. Ruisend geluid. Bij toestellen met een ventilator kan de luchtstroom hoorbaar zijn. 4. Resonantie. Dit kunnen leidingen aan de achterzijde zijn die te dicht op elkaar zitten en langs elkaar schuren. 5. Vibratie. De inbouwkast begint te resoneren wanneer de compressor loopt. 6. Rammelend geluid. Dit kan het schudden van een verouderde compressor zijn die in- en uitgeschakeld wordt. 7. Bonkend of krakend geluid. Dit kan worden veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van kunststof en het isolatiemateriaal. De ervaring leert dat dit geluid voornamelijk aanwezig is bij nieuw geplaatste toestellen en na verloop van tijd minder wordt. 8. Stromend, druppelend of bubbelend geluid. Dit is een normaal geluid, beter bekend als inspuitgeluiden. Veroorzaakt door het stollen van olienevel op het inspuitpunt van de verdamper. In enkele gevallen is het mogelijk het inspuitpunt in te pakken, dit neemt echter het geluid niet geheel weg.

De achterwand heeft meer ijsvorming dan normaal

Zelfs op stand 1 zijn bevroren druppels normaal. Tijdens de ontdooicyclus ontdooien de bevroren druppels en worden ze afgevoerd via het afvoergootje. IJsvorming ontstaat ook door vocht in de koelkast. Dit kan worden veroorzaakt door een defect koelsysteem. Vaak is er dan sprake van veel ijsvorming op een klein oppervlak. Een niet goed sluitende deur kan ook een oorzaak zijn. Ook doet u er goed aan om producten die veel vocht bevatten, goed te verpakken. Er zijn indicaties die duiden op een technisch probleem: 1. IJsvorming bij het inspuitpunt 2. Een bolle achterwand 3. Temperatuur in de koelkast is hoger dan gewenst en ingesteld 4. De compressor loopt continu.

Er komt een penetrante lucht uit de koelkast

Koelmiddel zelf is reukloos en zeer snel vervlogen. Dus de penetrante lucht is geen gevolg van een lekkage in het systeem. De oorzaak zou gezocht kunnen worden in het opvangbakje van het ontdooiwater. Bij het ontdooien van vlees in de koelkast kan er bloed uit het vlees in het afvoergootje terechtkomen. Samen met het ontdooiwater wordt bloed afgevoerd naar een opvangbakje op de compressor. De temperatuur in dit bakje is 40 °C. Dit stimuleert bacteriëngroei. Het afvoersysteem moet in dat geval grondig gereinigd worden. De bacteriën kunnen gedood worden met Sterilon. Om de opvangbak te reinigen moet de koelkast vaak ‘uitgebouwd’ worden. Zorg er daarnaast voor dat het interieur van de koelkast schoon is, reinig eventueel de deurrubbers. Ook dienen bepaalde producten zoals vleeswaren of (aangesneden) ui goed afgesloten in de koelkast te worden bewaard om derving en geurverspreiding tegen te gaan.

Er ligt water in de koelkast

Als er voornamelijk water op het onderste schap ligt dan is het afvoergootje verstopt. Een krop sla kan bijvoorbeeld tegen de achterwand hebben gelegen en zijn vastgevroren. Wanneer de krop sla uit koelkast wordt genomen, blijft een blaadje sla aan de achterwand zitten. Tijdens de ontdooicyclus komt dit blaadje sla terecht in de afvoergoot en houdt het ontdooiwater tegen. Het doorprikken van de afvoergoot zorgt ervoor dat het ontdooiwater weer wordt afgevoerd. Een andere oorzaak kan zijn dat het ontdooiwater in de afvoergoot bevriest. Dit is een fabricagefout en alleen op te lossen door uw koelkast om te ruilen. In enkele gevallen is de afvoerbuis te dicht op de opvangbak gemonteerd waardoor het water niet goed kan wegvloeien. Hierdoor stijgt het waterniveau in de afvoerbuis en gaat de afvoergoot uiteindelijk overstromen. Hiervoor moet een monteur worden ingezet.

Faq | ATAG