Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Veelgestelde vragen doorzoeken

De deur lekt water

Dit kan meerdere oorzaken hebben:

 • De sproeiarmen zijn geblokkeerd waardoor er te veel water richting de deur wordt gespoten. Met een naald kunt u de sproeiopeningen weer open maken. Lukt dat niet dan zullen de sproeiarmen vervangen moeten worden.
 • Als het deurrubber (langs de zijkanten en bovenkant van de machine) gescheurd of niet schoon is, dan sluit de deur niet meer goed af. U doet er goed aan om het deurrubber te vervangen. Het onderste deurrubber vervangen kan echter lastig zijn.
 • Als de vaatwasser scheef is gemonteerd sluit de deur niet goed. Als in de vaatwasserdeur een turbodroogsysteem zit, dan is het mogelijk dat het luchtafvoerkanaal niet goed geplaatst is.
 • De vaatwasser kan een technisch probleem hebben in het turbodroogsysteem.
 • Het deurslot sluit niet goed.

Maak hiervoor een afspraak met een monteur. 

Er blijft water in de vaatwasser staan

Dit kan meerdere oorzaken hebben:

 • De filters zijn verstopt waardoor de machine niet kan afpompen. Verwijder de filters en maak ze schoon.
 • De afvoerpomp wordt geblokkeerd. Dit herkent u door een brommend geluid. Verwijder de filters en anti-slurp kap om de blokkade te verwijderen. Wees hierbij voorzichtig, want de blokkade kan scherp zijn.
 • De afvoerbuis is verstopt en blokkeert de waterafvoer.
 • De afvoerslang is geknikt en blokkeert de waterafvoer.
 • De afdekdop (blauwe dop) van de sifon onder de spoelbak is niet verwijderd.

Als bovenstaande zaken niet de oorzaak zijn dan doet u er goed aan om onze monteur in te schakelen (al is dat voor enkele bovenstaande zaken waarschijnlijk ook al het geval). 

De vaatwasser geeft een foutcode weer

Indien de vaatwasser een technisch probleem heeft, dan wordt er een foutcode weergegeven. Dit is een speciaal teken om aan te geven dat er een fout is geconstateerd. Vaak is er ook een piepsignaal te horen. Er zijn verschillende methodes om foutcodes weer te geven: 1. Toestel met display. De foutcode is makkelijk te herkennen aan de aanduiding E(rror) of F(ault) met een getal. Aanduiding E1 of F1 is dus een foutcode.

Bij een toestel zonder display wordt de foutcode als volgt weergegeven: 1. Een combinatie van knipperende lampjes (symbolen). 2. Een lampje die in een bepaald tempo staat te knipperen. De meest lastig te herkennen foutcode is hierbij foutcode 1. Het lampje staat in een vast tempo te knipperen. Vaak wordt er aan de gebruiker gevraagd om te tellen hoeveel keer het lampje knippert. Als u maar door kunt blijven tellen, heeft u te maken met foutcode 1. Het aantal keren dat het lampje knippert geeft de foutcode aan. Ieder type vaatwasser heeft zijn eigen foutcode tabel. Om erachter te komen wat de foutcode aanduidt, dient de foutcode tabel in de gebruiksaanwijzing te worden geraadpleegd. 

Welke materialen zijn niet geschikt voor in de vaatwasser

De volgende materialen raden wij af om niet in de vaatwasser te doen: 1. Hout. Dit verkleurt en kan niet tegen hoge temperaturen. Daarnaast kan het zijn dat het hout het spoelwater met daarin het wasmiddel wat absorbeert. 2. Aluminium of koper. Dit verkleurt en is niet bestand tegen zout. Aluminium slaat daardoor zwart uit. 3. Antiek of handgemaakt servies of servies met decoraties. Glans en kleur worden aangetast en zijn vaak niet bestand tegen hoge temperaturen. 4. Ivoor of been. Dit is over het algemeen niet bestand tegen hoge temperaturen. 5. Ook niet alle kunststof voorwerpen zijn bestand tegen hoge temperaturen. Kijk daarom eerst of op het voorwerp is terug te vinden of het geschikt is voor plaatsing in de vaatwasser.

De vaatwasser resetten

Als er een reset plaatsvindt wordt het systeem teruggebracht naar de uitgangspositie. In de handleiding is terug te vinden hoe u het apparaat zelf kunt resetten. Na de reset is de vaatwasser weer gewoon te bedienen. Erg handig als u bijvoorbeeld het verkeerde programma hebt gekozen of wanneer de vaatwasser in een programma blijft hangen. Omdat er nog water in de vaatwasser kan staan, moet na de reset de vaatwasserdeur worden gesloten. De vaatwasser pompt dan het water af.

Het droogresultaat is slecht

Dit kan te maken hebben met een te lage dosering van het glansspoelmiddel of u gebruikt vaatwastabletten zonder glansspoelmiddel. Ook kunt u de vaatwasserdeur beter niet op een kier zetten na afloop van het programma, maar weer volledig sluiten. In alle andere gevallen heeft de vaatwasser een technisch probleem. Schakel hiervoor een monteur in.

De vaatwasser krijgt geen water meer toegevoerd

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • De kraan is dicht, wat te herkennen is aan een brommend geluid. Dit doet zich alleen voor bij nieuw geplaatste machines of wanneer u enige tijd op vakantie bent geweest.
 • De aanvoerslang kan geknikt zijn en de watertoevoer blokkeren. Ook dit herkent u aan een brommend geluid en doet zich alleen voor bij nieuw geplaatste machines.
 • De aquastop kan in werking zijn getreden.
 • De vaatwasserdeur sluit niet goed.

Mochten bovenstaande oorzaken geen uitsluitsel bieden dan is er sprake van een ander (technisch) probleem. Schakel hiervoor een monteur in.

De vaatwasser reageert niet op de bediening

In dit geval werken lampjes of een display wel, maar is de vaatwasser niet te bedienen. Dit kan meerdere oorzaken hebben: 1. De vaatwasser staat nog in het programma. In de gebruiksaanwijzing staat op welke wijze je de vaatwasser kunt resetten. 2. De vaatwasser heeft een technisch probleem en er wordt een foutcode weergegeven. In de handleiding is meer terug te vinden over de verschillende typen foutcodes. 3. De bediening heeft een technisch probleem. Schakel hiervoor een monteur in.

De vaatwastablet lost niet op

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Het zeepbakje was vochtig toen het poeder of de vaatwastablet werd toegevoegd.
 • De klep van het zeepbakje wordt geblokkeerd door vaat of een geurvanger.
 • De bewaarplaats van het vaatwasmiddel is vochtig.
 • Er wordt teveel poeder gebruikt.
 • De sproeiarmen zitten verstopt.
 • De vaatwasser heeft een technisch probleem.

Raadpleeg de verpakking van het vaatwasmiddel voor een optimale dosering en raadpleeg de handleiding in het geval van verstopte sproeiarmen. Mocht het probleem zich blijven voordoen of is er sprake van een technisch probleem, schakel dan een monteur in.

Vet en kalkaanslag

In de eerste plaats is het goed dat u controleert of de vaat niet te vuil de vaatwasser in gaat. Een beetje vet mag bijvoorbeeld, maar geen hele juskom. Ook kan het zijn dat u op een te lage temperatuur het programma laat draaien. Kies regelmatig een hoge temperatuur (60 ˚C). Stel ook de waterhardheid goed in (zie hiervoor de handleiding) of voeg extra zout toe bij het gebruik van tabletten. In het algemeen is het belangrijk om minimaal één keer per jaar machinereiniger te gebruiken in een lege machine. Ook doet u er goed aan om de filters regelmatig te reinigen. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

 • 1(current)
 • 2

Faq | ATAG