Opnieuw zoeken

De lekkerste bloemen
Veelgestelde vragen / De lekkerste bloemen

De lekkerste bloemen

Bloemen staan prachtig bij een gerecht. Maar daarnaast zorgen ze ook voor extra smaaksensaties. Let erop dat u eetbare bloemen gebruikt. De bloemen van de bloemist zijn gespoten en daardoor niet geschikt.

Lavendel

bitterzoet

Met lavendel krijgt uw gerecht meteen de smaak van de Provence. U kunt zowel de bloemetjes als de takjes eten. De bloemetjes zijn milder van smaak

Goudsbloem

boterzacht & pittig

Goudsbloem staat ook wel bekend als calendula. De bloemen zijn niet erg uitgesproken van smaak en zorgen vooral voor een mooie afwerking van een gerecht.

Viooltjes

licht zoet en zacht

Van viooltjes kun je zowel de bloemblaadjes als het sappige blad gebruiken. De bloemblaadjes worden vaak gebruikt om taarten mee te versieren, maar kunnen ook prima mee in een salade.

 

Rozen

vol & zoet

Rozen geven een gerecht een sensuele en romantische smaak. Van rozen kun je alleen de blaadjes gebruiken.

Oost-Indische kers

fris, kruidig & pittig

De blaadjes van de Oost-Indische kers smaken naar tuinkers. De meeldraden en stampers kunnen ook gegeten worden en zorgen voor een prikkelende sensatie op uw tong.

 

 

 

De wereldburger
Veelgestelde vragen / De wereldburger
De wereldberoemde hamburger is populairder dan ooit, heeft het imago van ongezond ingewisseld voor stoer en ambachtelijk en wordt tegenwoordig in menig ‘Burgerclub’ gemaakt van eersteklas vlees en eerlijk, heerlijk en mooi beleg.
Zelf thuis ook eenvoudig de lekkerste hamburgers maken, begint met de keuze voor het beste stuk vlees. Met inspiratie, creativiteit en een lijst aan mogelijkheden van verschillende soorten broodjes, toppings en sauzen is de perfect hamburger nu zo gemixed, gematched en gebouwd.
 
Het vlees
Voor het hamburgervlees kan de slager een mooi doorregen stuk vlees door een gehaktmolen draaien, wat kan worden gekruid met zout, peper en wat knoflook. Half-om-half gehakt is wat vetter dan 100% rundvlees, maar wie wat meer wil uitpakken kan denken aan lokaal rundvlees, black angus beef, wagyu beef, lamsvlees, maar kip- of kalkoengehakt kan uiteraard ook.
 
Het broodje
De traditionele hamburger is gemaakt van een zacht broodje met sesamzaadjes, maar uiteraard kan daar naar eigen keuze van worden afgeweken.
Wie knapperig brood wil, kan kiezen voor ciabatta, pistolet of een baguette. Of kies eens voor het heerlijk luchtig zoete deeg van briochebrood. Een prikker door het broodje en het vlees zorgt voor een stabieler en makkelijker te eten geheel.
 
Een goede smeltkaas:
Cheddarkaas smelt het beste, maar voor variatie in smaak zijn blauwe kaas, geitenkaas, gorgonzola, boeren brie en gruyère verrassende alternatieven.
 
Sla en groenten:
Sla en groenten, zoals rucola, lollo rossa, little gem, avocado, (zongedroogde) tomaat, komkommer, gegrilde aubergine, zijn onmisbaar en maken de hamburger fris en knapperig gevuld.
 
Toppings:
Het zuurtje van pickles, als augurk, jalapeños, ingemaakte rodekool, gegrilde paprika, of van zelf gemaakte gefermenteerde groenten zorgt voor
frisheid van de burger.
Verder zijn er nog tal van andere toppings denkbaar, zoals gekarameliseerde of gebakken (rode) ui, uitgebakken bacon of een gebakken (spiegel)ei.
 
De saus:
De perfecte hamburger bevat niet te veel saus, zodat we alle ingrediënten nog wel even goed kunnen proeven en onderscheiden.
Mayonaise, ketchup, knoflooksaus en barbecuesaus zijn de meest bekende sauzen voor op de hamburger.
Maar ook mosterdsaus, een salsa, chutney’s, (homemade) spreads, compote, truffelmayonaise, gekruide crème fraîche, wasabimayonaise  kunnen prima.
 
De burger kan perfect worden gegrilld op een grillplaat zonder olie of vet. Het grillen geeft het vlees mooie grillstrepen en doordat het vlees niet in z’n geheel in het bakvet ligt, blijft de buitenkant van het vlees lekker sappig.
Met een vooringesteld programma op de inductiekookplaat voor grillen wordt de temperatuur automatisch ingesteld en kunnen hamburgers zeer gecontroleerd worden gebakken.
Bij gebruik van de grillplaat op de inductiekookplaat met Bridge zone wordt het bakken van niet alleen hamburgers, maar ook de uienringen, bacon en groenten helemaal een feest.
Blancheren
Veelgestelde vragen / Blancheren

Blancheren

Soms komt u in een recept de kookterm ‘blancheren’ tegen. Het is een techniek die vaak wordt toegepast om ingrediënten voor te bereiden. Het ingrediënt wordt zeer kort gekookt. Daarna wordt het ingrediënt direct afgekoeld in een ijswaterbad of onder koud stromend water. Hiermee wordt voorkomen dat het product nog verder gaart.

De blancheertechniek kan om verschillende redenen worden toegepast:

-         Een hele belangrijke reden is het onschadelijk maken van enzymen aan de oppervlakte van het voedsel.  Sommige enzymen, zoals die in ananas, geven een prikkelend gevoel in de mond en zorgen ervoor dat gelatine in een dessert niet vast wordt.

Andere enzymen tasten na invriezen nog steeds het product aan. Na blancheren blijven groenten en fruit in de vriezer veel langer mooi. Zeker wanneer u het product vacumeert en het luchtdicht is afgesloten. Er kunnen zich dan geen ijskristallen meer op vormen. Zo worden de structuur en smaak van het product niet aangetast.

 

-         Het behouden van de frisse kleur van groenten.

-         Kort willen garen van een groente, zodat deze nog lekker knapperig blijft en z’n stevige bite en vitamines behoudt.

-         Soms is het wenselijk om de stevigheid van bepaalde groenten te veranderen. Door bijvoorbeeld koolbladeren eerst te blancheren kunt u er gemakkelijker gevulde, frisgroene koolrolletjes mee maken.

-         Middels blancheren kan een sterke smaak worden genuanceerd. Denkt u eens aan sterk smakende koolsoorten, zoals bijvoorbeeld koolraap.

-         Ook het desinfecteren en reinigen van bijvoorbeeld babyflesjes of jampotjes gebeurt door blancheren. Dit kunt u overigens ook zeer eenvoudig in de stoomoven doen. Hier is zelfs een automatisch programma voor, zodat u niet na hoeft te denken over de instellingen.

Groenten en fruit blancheren, vacumeren en invriezen in een paar eenvoudige stappen:

-         Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Indien u fruit blancheert, gebruikt u geen zout.

-         Voeg de schoongemaakte groente of het fruit toe. Let op dat u niet teveel in één keer toevoegt. Het water moet wel blijven koken.

-         Neem het ingrediënt met een schuimspaan uit het kokende water en koel snel af in water waaraan ijsklontjes zijn toegevoegd. Direct afgieten in een vergiet en koelen onder koud stromend water kan ook.

-         Laat het ingrediënt goed uitlekken.

Door het product vacuüm te verpakken alvorens u het invriest, blijft het nog langer mooi en smakelijk. Let u er wel op dat u het juiste vacuüm niveau gebruikt? Niveau 1 gebruikt u voor de meest kwetsbare producten. Niveau 3 kunt u gebruiken voor stevige ingrediënten.

 

Waarom stomen zo gezond en smakelijk is!
Veelgestelde vragen / Waarom stomen zo gezond en smakelijk is!

Waarom stomen zo gezond en smakelijk is!

Het is bekend dat stomen naast één van de oudste, ook één van de gezondste bereidingswijzen is. Dit was duizenden jaren geleden vast nog niet bekend in Azië en Afrika. Wel zagen ze daar toen al andere belangrijke voordelen van stomen. Naast behoud van vitamines en mineralen, zagen zij daar dat ook vooral de vorm, kleur, smaak en geurige sappen behouden bleven.
Om te begrijpen hoe dat komt, zou u iets meer van de stoomtechniek moeten weten.

Wanneer water het kookpunt heeft bereikt, wordt er stoom gevormd. Minuscule druppeltjes met een hoge temperatuur, waarvan de dichtheid een stuk minder is dan vloeibaar water. Dit gasvormige water bevat echter wel een hoge hoeveelheid energie. Wanneer stoom op een kouder oppervlak condenseert, staat het deze energie weer af, waardoor het voedseloppervlak snel op het kookpunt wordt gebracht. Een zeer efficiënte energieoverdracht dus. 

Door zijn geringere dichtheid maakt stoom minder vaak contact met het voedsel dan vloeibaar water. En daarin zit nu juist het verschil. Door het ontbreken van een voortdurend contact met water, blijven de celwanden van voedsel beter intact. Niet alleen de in water oplosbare voedingsstoffen, maar ook smaak en kleurstoffen zullen daardoor minder makkelijk ‘weglekken’. 

Bij stomen is een goede bereidingstijd van belang, maar het komt niet aan op een minuutje. In een stoomoven kunt u meerdere producten tegelijk bereiden. Dit gaat gemakkelijk op meerdere niveaus met een  vooraf ingestelde bereidingstijd. Dat geeft meer rust in de keuken en haalt de druk van de ketel.


Kunt u alleen groenten stomen? Nee hoor! De mogelijkheden met stomen zijn eindeloos. Vlees en vis bijvoorbeeld worden heerlijk mals in de stoomoven.

Yummy dumplings
Veelgestelde vragen / Yummy dumplings

Yummie dumplings

In de Aziatische keuken wordt van oudsher veel gestoomd. Daarvan vindt u al snel het bewijs als u een toko binnen wandelt. Vraag maar eens naar alle gerechten die u kunt stomen. Al snel duizelt het u van de mogelijkheden. Van diepvries tot vers, van snack tot dessert.
 
In de diepvries vindt u veruit de meeste producten die u kunt stomen. U vindt er een grote variëteit aan kant en klare dumplings.

Dumpling is een verzamelnaam voor een kleine al dan niet gevuld deeg hapje.
Dumplings kunt u koken, stomen of frituren. Het kan bestaan uit een dun lapje deeg met vulling. De vulling kan hartig of zoet zijn. Maar ook een gevuld, gestoomd hapje van brood- of aardappeldeeg heet een dumpling.

In de soep of gefrituurd heet deze dumpling vaak een wonton.

Dim sum is een benaming voor een lunch of lichte maaltijd met kleine gevarieerde dumpling hapjes. Het gaat hierbij om de ontmoeting met familie en vrienden. Niet verwonderlijk dat wij er in het Nederlands een werkwoord voor hebben, ‘even dimsummen’.
Ook de Chinese toko denkt aan het gemak van de consument. In de diepvries vindt u een ruime keuze aan kant en klaar dumplingdeeg. Met een mengsel van garnalen, champignons, gember, lente-ui en wat ei om te binden, is een dumpling nu zo gemaakt. Met water plak je het deeghapje bij elkaar.
U stoomt ze in zo'n 15 minuten klaar. Leg de dumplings wel op een stukje ingevet (met wat olie) bakpapier en niet tegen elkaar aan.
 
Zo’n 5 tot 7 minuten bakken in wat olie kan ook.
Serveer dumplings met een oosters sausje van soja saus, sesam olie, bosui,  gembersiroop en citroensap.
 
Nu die spoedcursus eten met chopsticks nog…
Vacumeren
Veelgestelde vragen / Vacumeren

Vacumeren

We scheiden ons afval, letten op energielabels en proberen bewuste keuzes te maken ten aanzien van het milieu. Verantwoord omgaan met eten hoort daar ook bij. We gooien gemiddeld zo’n 14 procent van ons goede voedsel ongebruikt weg. Soms te veel gekookt, vaak ook teveel ingekocht of verkeerd bewaard. Dit laatste kan anders!

Tegenwoordig kunt u zelf thuis producten vacumeren. Veel schimmels en bacteriën kunnen het best groeien onder invloed van zuurstof. Ook beïnvloedt zuurstof de smaak en structuur van voedsel. Door het weghalen van zuurstof en luchtdicht verpakken worden veranderingen van kwaliteit en groei van bacteriën en schimmels in het product vertraagd. Ook uitdrogen kan niet meer. Er zijn wel een aantal stelregels waaraan u moet denken bij vacumeren:


 
-    Producten die koel moeten worden bewaard, moeten ook na het vacumeren de koelkast in. Zo blijven de producten tot wel 5 x langer vers en houdbaar.

-    Alles wat u niet koel hoeft te bewaren, kunt u ook na het vacumeren het beste buiten de koeling houden. Denk eens aan een aangebroken pak koffie, thee of nootjes. Kiest u voor een gematigde vacumeerstand, dan kunt u ook kwetsbare producten als koekjes, chips en brood vacuüm verpakken.


 

-    Zelfs teer fruit zoals besjes kunnen gevacumeerd worden met deze stand. Het fruit moet wel in de koeling bewaard worden.

-    Producten in de diepvries zijn langer houdbaar, mits ze goed worden verpakt. Ook in bevroren toestand kunnen producten uitdrogen. Dit wordt vriesbrand genoemd. IJskristallen verdampen aan het oppervlak en de structuur en smaak wordt aangetast. Vacuüm verpakken van producten voorkomt dit!

Ontdooi vacuüm verpakte producten in de koelkast. Ook al zijn ze luchtdicht verpakt, steriel is het niet. Door in de koelkast te ontdooien krijgen aanwezige bacteriën weinig kans om verder te groeien.

Maar er zijn nog veel meer aangename bijkomstigheden aan vacumeren.
-    Door vlees en vis met kruiden of marinade vacuüm te verpakken, kunnen vlees en vissappen niet weglekken. De smaakmakers zullen een nog intensere smaak afgeven aan uw eten.

-    Door te vacumeren kunt u eten sous-vide bereiden. U omhult een vacuüm verpakt product met stoom of warm water, heel gematigd, net zo lang tot het product tot in de kern de gewenste gaarte heeft bereikt. Dit gaat langzaam en heel beheerst. Een product kan niet overgaar raken. Niet alleen vlees, vis, maar ook groenten kunnen sous-vide worden bereid.


-    Delicate sauzen maakt men meestal niet in kleine hoeveelheden. Wat overblijft kan handig in porties worden gevacumeerd en eventueel worden ingevroren. In een stoomoven zijn ze dan zo weer opgewarmd en klaar voor gebruik.


-    Ook kant en klaar eten of restjes kunnen in éénpersoons porties worden verdeeld, gevacumeerd en ingevroren. Lukt het niet met alle gezinsleden op een vast tijdstip te eten? Geen punt! Doe alle porties in een stoomoven. Die warmt het op, houdt het voor u warm en een ieder eet wanneer het uitkomt.

Vis garen? Neem de tijd!
Veelgestelde vragen / Vis garen? Neem de tijd!

Vis garen? Neem de tijd!

Koken is altijd al een handige bereidingstechniek geweest. Als water kookt, is het 100 graden. Een duidelijke, heldere graadmeter. 
Bij het bereiden van vis wordt vaak gebruik gemaakt van de techniek pocheren. Pocheren doen we in water dat tegen de kook aan is, maar net niet borrelt. De temperatuur varieert dan van 90 tot 95 graden. 
Toch zijn koken en pocheren niet per definitie de beste technieken om vis te bereiden. Dit heeft alles te maken met wat er met de eiwitten in vis gebeurt.

Vis krijgt zijn ideale textuur bij een bereiding op lage temperatuur. De vis blijft dan vooral sappig, stevig en mals. Het vocht van de vis blijft mooi gevangen in de eiwitmoleculen. 
Als vis blootgesteld wordt aan extreme omstandigheden, zoals zuur of een hoge temperatuur (boven de 80 graden), dan zal de samenstelling niet veranderen. Wel de natuurlijke structuur. Bepaalde verbindingen tussen eiwitmoleculen in de vis worden verbroken en nieuwe verbindingen worden gevormd. De eiwitten zullen stollen. Dit noemen we denaturatie. Te veel denaturatie en uw vis wordt taai, droog en verliest zijn natuurlijke structuur.

Gelukkig zijn er twee technieken waarmee u zelf vis gecontroleerd kunt garen op een lage temperatuur: 

1.    Stomen
2.    Sous-vide bereiding

Stoom eens een mooi, vers stuk gefileerde zalm zonder huid zo’n 25 minuten in de stoomoven op 70 graden. Als u de vis vooraf inwrijft met grove mosterd met wat suiker en vers gesneden dille, dan komt u voor een aangename, superzachte, sappige verrassing te staan.

Of verpak heilbot of kabeljauw vacuüm in een sous-vide zakje met wat takjes dille, een paar schijfjes citroen en een scheutje extra vierge olijfolie. Stoom de vis 45 tot 60 minuten op 65 graden. Het resultaat is supermals en boterzacht.

En mocht u dat heerlijk krokante, hartige korstje aan vis zo waarderen, geen punt. Dep de botermalse vis droog en geef het heel kort een ‘tikje’ in de koekenpan, grillpan of Teppan Yaki bakplaat.
 

De combi-stoomoven ontkalken
Veelgestelde vragen / De combi-stoomoven ontkalken

Door het gebruik van kraanwater in de watercontainer van uw combi-stoomoven kan er sprake zijn van kalkvorming na enige tijd. We laten u graag zien hoe u uw combi-stoomoven kunt ontkalken.

De afzuigkap gaat vanzelf aan
Veelgestelde vragen / De afzuigkap gaat vanzelf aan

Mogelijk staat de Clean Air functie aan. Heeft u een kap met afstandsbediening, dan zou het kunnen dat dit door de afstandsbediening veroorzaakt wordt. Wellicht heeft iemand in uw buurt dezelfde kap en afstandsbediening en reageert uw kap hierop. In alle andere gevallen is er sprake van een technisch defect.

De afzuigkap maakt teveel lawaai
Veelgestelde vragen / De afzuigkap maakt teveel lawaai

De oorzaak zit wellicht in uw luchtafvoerkanaal. Deze kan te lang zijn, verstopt zijn of door een knik geblokkeerd zijn. Vergelijk het met een stofzuiger. Wanneer u de aanzuigmond blokkeert met uw hand, gaat de stofzuiger meer geluid maken. Ditzelfde geldt voor een afzuigkap: weerstand veroorzaakt geluid. Heeft uw afzuigkap een recirculatiesysteem, dan kan lawaai twee oorzaken hebben: 1. Het koolstoffilter is niet correct geplaatst. Er gaat lucht langs het koolstoffilter wat geluid veroorzaakt. 2. Het koolstoffilter is verzadigd. Dit ontstaat na verloop van tijd. Hierdoor gaat er niet meer zo veel lucht door als bij een nieuw filter. De afzuigkap gaat dan meer geluid produceren. 

Cup cakes
Recept / Cup cakes
Hapklare cupcakes die je terugbrengen naar je kindertijd. Een waar feestje in je mond, ideaal voor bij de visite.
Kippenborst
Recept / Kippenborst
Met dit sous-vide recept maak je van kip écht iets speciaals! Eenvoudig te bereiden en vol van smaak.
Gevogelte - heel
Recept / Gevogelte - heel
Het water loopt spontaan in je mond wanneer dit geroosterde gerecht met een goudbruine korst uit de oven haalt. Genieten op een zondag, of als basis bij een andere heerlijke maaltijd.
Gevogelde - gevuld
Recept / Gevogelde - gevuld
Een klassiek gerecht verpakt met smaken voor een speciale gelegenheid. Warm of koud, gevogelte met een heerlijke vulling is gegarandeerd favoriet voor iedereen.
Drumsticks
Recept / Drumsticks
Drumsticks kunnen perfect worden bereid in de oven. Heerlijk om stiekem met je handen op te eten, met een stapel servetjes ernaast.
Kalkoen
Recept / Kalkoen
Met deze sappige kalkoen tover je elke maaltijd om tot een feestmaal!
Gevogelte - borst
Recept / Gevogelte - borst
Een geweldig en gezond recept voor een drukke doordeweekse avond. Dit eenvoudig te bereiden recept is zeer geschikt voor in een vet-arm dieet.
Wild - stukken
Recept / Wild - stukken
Heerlijk gekruid wild, belegd met bacon, en zeer goed in combinatie met aardappelpuree. Dit decadente gerecht heeft dé wow-factor en is gewoon perfect voor speciale gelegenheden.
Gehaktbrood
Recept / Gehaktbrood
Geniet van deze voordelige en gemakkelijk te bereiden familiemaaltijd die koud ook ideaal past bij een picknick. De winterpeen en paprika geven het geheel een zoete taste.
Vis - gegrild
Recept / Vis - gegrild
Dit gezonde mediterraanse gerecht brengt je gelijk in een zomerse stemming. Er is niks lekkerder dan een gegrilde verse vis met een heerlijk glas wijn. En dit recept is ook nog eens zeer laag in calorieën en vet!
Brochure
Content pagina / Brochure
Bekijk de laatste brochures van ATAG
Homepage
Content pagina / Homepage
Al 70 jaar lang toont ATAG haar passie voor koken in de vorm van kwalitatieve keukenapparatuur. Bekijk ons volledige assortiment online.
Magna
Content pagina / Magna
Functionaliteit en prijswinnend design komen prachtig samen in de MAGNA-lijn van ATAG. Kies voor groots genieten in de keuken met deze echte blikvangers.
Service
Content pagina / Service
Garantieregistratie, product handleidingen, onderdelen bestellen of een vraag stellen. Bekijk de diverse service opties.
Hood in Hob
Content pagina / Hood in Hob
Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Ervaar onbeperkt vrij zicht tijdens het koken met ATAG.
Vraag of probleem melden
Content pagina / Vraag of probleem melden
Een service vraag of probleem melden? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact op.