Opnieuw zoeken

De lekkerste bloemen
Veelgestelde vragen / De lekkerste bloemen

De lekkerste bloemen

Bloemen staan prachtig bij een gerecht. Maar daarnaast zorgen ze ook voor extra smaaksensaties. Let erop dat u eetbare bloemen gebruikt. De bloemen van de bloemist zijn gespoten en daardoor niet geschikt.

Lavendel

bitterzoet

Met lavendel krijgt uw gerecht meteen de smaak van de Provence. U kunt zowel de bloemetjes als de takjes eten. De bloemetjes zijn milder van smaak

Goudsbloem

boterzacht & pittig

Goudsbloem staat ook wel bekend als calendula. De bloemen zijn niet erg uitgesproken van smaak en zorgen vooral voor een mooie afwerking van een gerecht.

Viooltjes

licht zoet en zacht

Van viooltjes kun je zowel de bloemblaadjes als het sappige blad gebruiken. De bloemblaadjes worden vaak gebruikt om taarten mee te versieren, maar kunnen ook prima mee in een salade.

 

Rozen

vol & zoet

Rozen geven een gerecht een sensuele en romantische smaak. Van rozen kun je alleen de blaadjes gebruiken.

Oost-Indische kers

fris, kruidig & pittig

De blaadjes van de Oost-Indische kers smaken naar tuinkers. De meeldraden en stampers kunnen ook gegeten worden en zorgen voor een prikkelende sensatie op uw tong.

 

 

 

De wereldburger
Veelgestelde vragen / De wereldburger
De wereldberoemde hamburger is populairder dan ooit, heeft het imago van ongezond ingewisseld voor stoer en ambachtelijk en wordt tegenwoordig in menig ‘Burgerclub’ gemaakt van eersteklas vlees en eerlijk, heerlijk en mooi beleg.
Zelf thuis ook eenvoudig de lekkerste hamburgers maken, begint met de keuze voor het beste stuk vlees. Met inspiratie, creativiteit en een lijst aan mogelijkheden van verschillende soorten broodjes, toppings en sauzen is de perfect hamburger nu zo gemixed, gematched en gebouwd.
 
Het vlees
Voor het hamburgervlees kan de slager een mooi doorregen stuk vlees door een gehaktmolen draaien, wat kan worden gekruid met zout, peper en wat knoflook. Half-om-half gehakt is wat vetter dan 100% rundvlees, maar wie wat meer wil uitpakken kan denken aan lokaal rundvlees, black angus beef, wagyu beef, lamsvlees, maar kip- of kalkoengehakt kan uiteraard ook.
 
Het broodje
De traditionele hamburger is gemaakt van een zacht broodje met sesamzaadjes, maar uiteraard kan daar naar eigen keuze van worden afgeweken.
Wie knapperig brood wil, kan kiezen voor ciabatta, pistolet of een baguette. Of kies eens voor het heerlijk luchtig zoete deeg van briochebrood. Een prikker door het broodje en het vlees zorgt voor een stabieler en makkelijker te eten geheel.
 
Een goede smeltkaas:
Cheddarkaas smelt het beste, maar voor variatie in smaak zijn blauwe kaas, geitenkaas, gorgonzola, boeren brie en gruyère verrassende alternatieven.
 
Sla en groenten:
Sla en groenten, zoals rucola, lollo rossa, little gem, avocado, (zongedroogde) tomaat, komkommer, gegrilde aubergine, zijn onmisbaar en maken de hamburger fris en knapperig gevuld.
 
Toppings:
Het zuurtje van pickles, als augurk, jalapeños, ingemaakte rodekool, gegrilde paprika, of van zelf gemaakte gefermenteerde groenten zorgt voor
frisheid van de burger.
Verder zijn er nog tal van andere toppings denkbaar, zoals gekarameliseerde of gebakken (rode) ui, uitgebakken bacon of een gebakken (spiegel)ei.
 
De saus:
De perfecte hamburger bevat niet te veel saus, zodat we alle ingrediënten nog wel even goed kunnen proeven en onderscheiden.
Mayonaise, ketchup, knoflooksaus en barbecuesaus zijn de meest bekende sauzen voor op de hamburger.
Maar ook mosterdsaus, een salsa, chutney’s, (homemade) spreads, compote, truffelmayonaise, gekruide crème fraîche, wasabimayonaise  kunnen prima.
 
De burger kan perfect worden gegrilld op een grillplaat zonder olie of vet. Het grillen geeft het vlees mooie grillstrepen en doordat het vlees niet in z’n geheel in het bakvet ligt, blijft de buitenkant van het vlees lekker sappig.
Met een vooringesteld programma op de inductiekookplaat voor grillen wordt de temperatuur automatisch ingesteld en kunnen hamburgers zeer gecontroleerd worden gebakken.
Bij gebruik van de grillplaat op de inductiekookplaat met Bridge zone wordt het bakken van niet alleen hamburgers, maar ook de uienringen, bacon en groenten helemaal een feest.
Blancheren
Veelgestelde vragen / Blancheren

Blancheren

Soms komt u in een recept de kookterm ‘blancheren’ tegen. Het is een techniek die vaak wordt toegepast om ingrediënten voor te bereiden. Het ingrediënt wordt zeer kort gekookt. Daarna wordt het ingrediënt direct afgekoeld in een ijswaterbad of onder koud stromend water. Hiermee wordt voorkomen dat het product nog verder gaart.

De blancheertechniek kan om verschillende redenen worden toegepast:

-         Een hele belangrijke reden is het onschadelijk maken van enzymen aan de oppervlakte van het voedsel.  Sommige enzymen, zoals die in ananas, geven een prikkelend gevoel in de mond en zorgen ervoor dat gelatine in een dessert niet vast wordt.

Andere enzymen tasten na invriezen nog steeds het product aan. Na blancheren blijven groenten en fruit in de vriezer veel langer mooi. Zeker wanneer u het product vacumeert en het luchtdicht is afgesloten. Er kunnen zich dan geen ijskristallen meer op vormen. Zo worden de structuur en smaak van het product niet aangetast.

 

-         Het behouden van de frisse kleur van groenten.

-         Kort willen garen van een groente, zodat deze nog lekker knapperig blijft en z’n stevige bite en vitamines behoudt.

-         Soms is het wenselijk om de stevigheid van bepaalde groenten te veranderen. Door bijvoorbeeld koolbladeren eerst te blancheren kunt u er gemakkelijker gevulde, frisgroene koolrolletjes mee maken.

-         Middels blancheren kan een sterke smaak worden genuanceerd. Denkt u eens aan sterk smakende koolsoorten, zoals bijvoorbeeld koolraap.

-         Ook het desinfecteren en reinigen van bijvoorbeeld babyflesjes of jampotjes gebeurt door blancheren. Dit kunt u overigens ook zeer eenvoudig in de stoomoven doen. Hier is zelfs een automatisch programma voor, zodat u niet na hoeft te denken over de instellingen.

Groenten en fruit blancheren, vacumeren en invriezen in een paar eenvoudige stappen:

-         Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Indien u fruit blancheert, gebruikt u geen zout.

-         Voeg de schoongemaakte groente of het fruit toe. Let op dat u niet teveel in één keer toevoegt. Het water moet wel blijven koken.

-         Neem het ingrediënt met een schuimspaan uit het kokende water en koel snel af in water waaraan ijsklontjes zijn toegevoegd. Direct afgieten in een vergiet en koelen onder koud stromend water kan ook.

-         Laat het ingrediënt goed uitlekken.

Door het product vacuüm te verpakken alvorens u het invriest, blijft het nog langer mooi en smakelijk. Let u er wel op dat u het juiste vacuüm niveau gebruikt? Niveau 1 gebruikt u voor de meest kwetsbare producten. Niveau 3 kunt u gebruiken voor stevige ingrediënten.

 

Waarom stomen zo gezond en smakelijk is!
Veelgestelde vragen / Waarom stomen zo gezond en smakelijk is!

Waarom stomen zo gezond en smakelijk is!

Het is bekend dat stomen naast één van de oudste, ook één van de gezondste bereidingswijzen is. Dit was duizenden jaren geleden vast nog niet bekend in Azië en Afrika. Wel zagen ze daar toen al andere belangrijke voordelen van stomen. Naast behoud van vitamines en mineralen, zagen zij daar dat ook vooral de vorm, kleur, smaak en geurige sappen behouden bleven.
Om te begrijpen hoe dat komt, zou u iets meer van de stoomtechniek moeten weten.

Wanneer water het kookpunt heeft bereikt, wordt er stoom gevormd. Minuscule druppeltjes met een hoge temperatuur, waarvan de dichtheid een stuk minder is dan vloeibaar water. Dit gasvormige water bevat echter wel een hoge hoeveelheid energie. Wanneer stoom op een kouder oppervlak condenseert, staat het deze energie weer af, waardoor het voedseloppervlak snel op het kookpunt wordt gebracht. Een zeer efficiënte energieoverdracht dus. 

Door zijn geringere dichtheid maakt stoom minder vaak contact met het voedsel dan vloeibaar water. En daarin zit nu juist het verschil. Door het ontbreken van een voortdurend contact met water, blijven de celwanden van voedsel beter intact. Niet alleen de in water oplosbare voedingsstoffen, maar ook smaak en kleurstoffen zullen daardoor minder makkelijk ‘weglekken’. 

Bij stomen is een goede bereidingstijd van belang, maar het komt niet aan op een minuutje. In een stoomoven kunt u meerdere producten tegelijk bereiden. Dit gaat gemakkelijk op meerdere niveaus met een  vooraf ingestelde bereidingstijd. Dat geeft meer rust in de keuken en haalt de druk van de ketel.


Kunt u alleen groenten stomen? Nee hoor! De mogelijkheden met stomen zijn eindeloos. Vlees en vis bijvoorbeeld worden heerlijk mals in de stoomoven.

Yummy dumplings
Veelgestelde vragen / Yummy dumplings

Yummie dumplings

In de Aziatische keuken wordt van oudsher veel gestoomd. Daarvan vindt u al snel het bewijs als u een toko binnen wandelt. Vraag maar eens naar alle gerechten die u kunt stomen. Al snel duizelt het u van de mogelijkheden. Van diepvries tot vers, van snack tot dessert.
 
In de diepvries vindt u veruit de meeste producten die u kunt stomen. U vindt er een grote variëteit aan kant en klare dumplings.

Dumpling is een verzamelnaam voor een kleine al dan niet gevuld deeg hapje.
Dumplings kunt u koken, stomen of frituren. Het kan bestaan uit een dun lapje deeg met vulling. De vulling kan hartig of zoet zijn. Maar ook een gevuld, gestoomd hapje van brood- of aardappeldeeg heet een dumpling.

In de soep of gefrituurd heet deze dumpling vaak een wonton.

Dim sum is een benaming voor een lunch of lichte maaltijd met kleine gevarieerde dumpling hapjes. Het gaat hierbij om de ontmoeting met familie en vrienden. Niet verwonderlijk dat wij er in het Nederlands een werkwoord voor hebben, ‘even dimsummen’.
Ook de Chinese toko denkt aan het gemak van de consument. In de diepvries vindt u een ruime keuze aan kant en klaar dumplingdeeg. Met een mengsel van garnalen, champignons, gember, lente-ui en wat ei om te binden, is een dumpling nu zo gemaakt. Met water plak je het deeghapje bij elkaar.
U stoomt ze in zo'n 15 minuten klaar. Leg de dumplings wel op een stukje ingevet (met wat olie) bakpapier en niet tegen elkaar aan.
 
Zo’n 5 tot 7 minuten bakken in wat olie kan ook.
Serveer dumplings met een oosters sausje van soja saus, sesam olie, bosui,  gembersiroop en citroensap.
 
Nu die spoedcursus eten met chopsticks nog…
Vacumeren
Veelgestelde vragen / Vacumeren

Vacumeren

We scheiden ons afval, letten op energielabels en proberen bewuste keuzes te maken ten aanzien van het milieu. Verantwoord omgaan met eten hoort daar ook bij. We gooien gemiddeld zo’n 14 procent van ons goede voedsel ongebruikt weg. Soms te veel gekookt, vaak ook teveel ingekocht of verkeerd bewaard. Dit laatste kan anders!

Tegenwoordig kunt u zelf thuis producten vacumeren. Veel schimmels en bacteriën kunnen het best groeien onder invloed van zuurstof. Ook beïnvloedt zuurstof de smaak en structuur van voedsel. Door het weghalen van zuurstof en luchtdicht verpakken worden veranderingen van kwaliteit en groei van bacteriën en schimmels in het product vertraagd. Ook uitdrogen kan niet meer. Er zijn wel een aantal stelregels waaraan u moet denken bij vacumeren:


 
-    Producten die koel moeten worden bewaard, moeten ook na het vacumeren de koelkast in. Zo blijven de producten tot wel 5 x langer vers en houdbaar.

-    Alles wat u niet koel hoeft te bewaren, kunt u ook na het vacumeren het beste buiten de koeling houden. Denk eens aan een aangebroken pak koffie, thee of nootjes. Kiest u voor een gematigde vacumeerstand, dan kunt u ook kwetsbare producten als koekjes, chips en brood vacuüm verpakken.


 

-    Zelfs teer fruit zoals besjes kunnen gevacumeerd worden met deze stand. Het fruit moet wel in de koeling bewaard worden.

-    Producten in de diepvries zijn langer houdbaar, mits ze goed worden verpakt. Ook in bevroren toestand kunnen producten uitdrogen. Dit wordt vriesbrand genoemd. IJskristallen verdampen aan het oppervlak en de structuur en smaak wordt aangetast. Vacuüm verpakken van producten voorkomt dit!

Ontdooi vacuüm verpakte producten in de koelkast. Ook al zijn ze luchtdicht verpakt, steriel is het niet. Door in de koelkast te ontdooien krijgen aanwezige bacteriën weinig kans om verder te groeien.

Maar er zijn nog veel meer aangename bijkomstigheden aan vacumeren.
-    Door vlees en vis met kruiden of marinade vacuüm te verpakken, kunnen vlees en vissappen niet weglekken. De smaakmakers zullen een nog intensere smaak afgeven aan uw eten.

-    Door te vacumeren kunt u eten sous-vide bereiden. U omhult een vacuüm verpakt product met stoom of warm water, heel gematigd, net zo lang tot het product tot in de kern de gewenste gaarte heeft bereikt. Dit gaat langzaam en heel beheerst. Een product kan niet overgaar raken. Niet alleen vlees, vis, maar ook groenten kunnen sous-vide worden bereid.


-    Delicate sauzen maakt men meestal niet in kleine hoeveelheden. Wat overblijft kan handig in porties worden gevacumeerd en eventueel worden ingevroren. In een stoomoven zijn ze dan zo weer opgewarmd en klaar voor gebruik.


-    Ook kant en klaar eten of restjes kunnen in éénpersoons porties worden verdeeld, gevacumeerd en ingevroren. Lukt het niet met alle gezinsleden op een vast tijdstip te eten? Geen punt! Doe alle porties in een stoomoven. Die warmt het op, houdt het voor u warm en een ieder eet wanneer het uitkomt.

Vis garen? Neem de tijd!
Veelgestelde vragen / Vis garen? Neem de tijd!

Vis garen? Neem de tijd!

Koken is altijd al een handige bereidingstechniek geweest. Als water kookt, is het 100 graden. Een duidelijke, heldere graadmeter. 
Bij het bereiden van vis wordt vaak gebruik gemaakt van de techniek pocheren. Pocheren doen we in water dat tegen de kook aan is, maar net niet borrelt. De temperatuur varieert dan van 90 tot 95 graden. 
Toch zijn koken en pocheren niet per definitie de beste technieken om vis te bereiden. Dit heeft alles te maken met wat er met de eiwitten in vis gebeurt.

Vis krijgt zijn ideale textuur bij een bereiding op lage temperatuur. De vis blijft dan vooral sappig, stevig en mals. Het vocht van de vis blijft mooi gevangen in de eiwitmoleculen. 
Als vis blootgesteld wordt aan extreme omstandigheden, zoals zuur of een hoge temperatuur (boven de 80 graden), dan zal de samenstelling niet veranderen. Wel de natuurlijke structuur. Bepaalde verbindingen tussen eiwitmoleculen in de vis worden verbroken en nieuwe verbindingen worden gevormd. De eiwitten zullen stollen. Dit noemen we denaturatie. Te veel denaturatie en uw vis wordt taai, droog en verliest zijn natuurlijke structuur.

Gelukkig zijn er twee technieken waarmee u zelf vis gecontroleerd kunt garen op een lage temperatuur: 

1.    Stomen
2.    Sous-vide bereiding

Stoom eens een mooi, vers stuk gefileerde zalm zonder huid zo’n 25 minuten in de stoomoven op 70 graden. Als u de vis vooraf inwrijft met grove mosterd met wat suiker en vers gesneden dille, dan komt u voor een aangename, superzachte, sappige verrassing te staan.

Of verpak heilbot of kabeljauw vacuüm in een sous-vide zakje met wat takjes dille, een paar schijfjes citroen en een scheutje extra vierge olijfolie. Stoom de vis 45 tot 60 minuten op 65 graden. Het resultaat is supermals en boterzacht.

En mocht u dat heerlijk krokante, hartige korstje aan vis zo waarderen, geen punt. Dep de botermalse vis droog en geef het heel kort een ‘tikje’ in de koekenpan, grillpan of Teppan Yaki bakplaat.
 

De combi-stoomoven ontkalken
Veelgestelde vragen / De combi-stoomoven ontkalken

Door het gebruik van kraanwater in de watercontainer van uw combi-stoomoven kan er sprake zijn van kalkvorming na enige tijd. We laten u graag zien hoe u uw combi-stoomoven kunt ontkalken.

De afzuigkap gaat vanzelf aan
Veelgestelde vragen / De afzuigkap gaat vanzelf aan

Mogelijk staat de Clean Air functie aan. Heeft u een kap met afstandsbediening, dan zou het kunnen dat dit door de afstandsbediening veroorzaakt wordt. Wellicht heeft iemand in uw buurt dezelfde kap en afstandsbediening en reageert uw kap hierop. In alle andere gevallen is er sprake van een technisch defect.

De afzuigkap maakt teveel lawaai
Veelgestelde vragen / De afzuigkap maakt teveel lawaai

De oorzaak zit wellicht in uw luchtafvoerkanaal. Deze kan te lang zijn, verstopt zijn of door een knik geblokkeerd zijn. Vergelijk het met een stofzuiger. Wanneer u de aanzuigmond blokkeert met uw hand, gaat de stofzuiger meer geluid maken. Ditzelfde geldt voor een afzuigkap: weerstand veroorzaakt geluid. Heeft uw afzuigkap een recirculatiesysteem, dan kan lawaai twee oorzaken hebben: 1. Het koolstoffilter is niet correct geplaatst. Er gaat lucht langs het koolstoffilter wat geluid veroorzaakt. 2. Het koolstoffilter is verzadigd. Dit ontstaat na verloop van tijd. Hierdoor gaat er niet meer zo veel lucht door als bij een nieuw filter. De afzuigkap gaat dan meer geluid produceren. 

De afzuigkap reageert niet op de afstandsbediening
Veelgestelde vragen / De afzuigkap reageert niet op de afstandsbediening

Als de batterijen niet leeg zijn of niet verkeerd zijn geplaatst, is er sprake van een technisch defect. Wanneer de kap aanstaat en de afstandsbediening functioneert niet meer, dan kunt u de kap uitschakelen via de hoofdschakelaar. Let op, u kunt de kap niet bedienen met de hoofdschakelaar.

De afzuigkap valt tijdens het gebruik uit
Veelgestelde vragen / De afzuigkap valt tijdens het gebruik uit

Het is mogelijk dat de naloopstand per ongeluk is geactiveerd. Als dit niet het geval is dan is er waarschijnlijk sprake van een technisch defect.

De afzuigcapaciteit is onvoldoende
Veelgestelde vragen / De afzuigcapaciteit is onvoldoende

Om lucht af te voeren is er ook goede aanvoer nodig van verse lucht. Nieuwbouwwoningen zijn sterk geïsoleerd, waardoor er nagenoeg geen luchtstroom op gang komt. Een raam openen is dan de oplossing. Het afvoerkanaal is ook van grote invloed op de capaciteit. Iedere bocht van 90 graden vermindert het afzuigvermogen met ongeveer 10%. Naarmate het afvoerkanaal ouder wordt, kunnen door vet in nicotine (bij roken onder de afzuigkap), de lamellen van het uitblaasrooster vast gaan zitten. Ook kunnen stof of zelfs een vogelnestje de afvoer belemmeren. Vetfilters moeten schoon gehouden worden en bij afzuigkappen met een recirculatiesysteem doet u er goed aan om de koolstoffilters regelmatig te vervangen.

De afzuigkap ratelt in een hogere stand
Veelgestelde vragen / De afzuigkap ratelt in een hogere stand

Hoort u het ratelen alleen op de hoogste afzuigstand? Dan wordt dit veroorzaakt door een te hoge tegendruk in het afvoerkanaal. Tegendruk ontstaat als het afvoerkanaal te lang is, teveel bochten bevat of te smal is. Of de muuruitvoer heeft een te kleine diameter. Ratelt de afzuigkap bij alle afzuigstanden dan is er sprake van een technisch defect.

De motor van de afzuigkap doet het niet
Veelgestelde vragen / De motor van de afzuigkap doet het niet

Als de motor een brommend geluid maakt dan komt deze niet goed op gang. Als de motor helemaal niets doet, controleer dan of de verlichting en de bediening van de afzuigkap wel goed werken. Als dit niet het geval is dan dient u de stroomvoorziening te controleren. Is deze in orde, dan heeft de afzuigkap een technisch mankement. 

Een knop op de afzuigkap zit vast of is kapot
Veelgestelde vragen / Een knop op de afzuigkap zit vast of is kapot

Belangrijk is dat u de knoppen schoon en vetvrij houdt. Een knop kan vast komen te zitten door opgehoopt vuil. Soms kan een knop hierdoor afbreken of achter een rand gedrukt worden. In dat geval kunt u het beste een servicebezoek inplannen.

De motor van de afzuigkap lekt olie
Veelgestelde vragen / De motor van de afzuigkap lekt olie

De motor bevat geen smeermiddelen zoals olie. Wat u ziet is naar alle waarschijnlijkheid ‘neergeslagen’ vloeibaar vet. Dit gebeurt met name als er tijdens het koken vloeibare vetten (olijfolie) gebruikt worden. U kunt het beste de waaier bij de motor reinigen met een vetoplosser of de vetfilters verwijderen en een pan met kokend water opzetten. Ook is het verstandig om met enige regelmaat de vetfilters reinigen.

De bedieningsknoppen worden heet
Veelgestelde vragen / De bedieningsknoppen worden heet
Bedieningsknoppen kunnen warm worden doordat een pan lange tijd op één van de branders vlakbij de bedieningsknoppen heeft gestaan. Wellicht kunt u de gerechten die een lange bereidingstijd nodig hebben, bereiden in pannen die op de achterste branders staan. Ook is het verstandig om grote braad- of koekenpannen op de achterste branders te plaatsen tijdens het koken. De warmte die ze geleiden komt zo niet in aanraking met de bedieningsknoppen.
Er komen gele vlammen uit de brander
Veelgestelde vragen / Er komen gele vlammen uit de brander

Gele vlammen worden veroorzaakt door een zuurstoftekort in de branders. Het volgende kan aan de hand zijn: 1. De branderdelen zijn niet goed geplaatst. Deze zet u heel eenvoudig weer recht. 2. De brander is sterk vervuild. 3. De inbouweisen zijn niet nageleefd. 4. Aluminiumfolie blokkeert de luchtaanzuiging. Dit kan het geval bij Sabaf & Defendi – en A+ Hybrid branders. 5. Er is te weinig toevoer van verse lucht in de keuken. Dit komt vooral voor bij zeer goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Het openen van een raam of ventilatierooster in de keuken kan dit probleem al verhelpen. 6. Er staat een luchtvernevelaar in huis. 7. Er staat een luchtcompressor in huis. 8. De kookplaat is niet geschikt voor het gassoort van uw gasaansluiting.

De sudderbrander geeft teveel warmte af
Veelgestelde vragen / De sudderbrander geeft teveel warmte af

De modellen met thermische beveiliging zijn wat heter afgesteld om te voorkomen dat de brander wordt uitgeschakeld wanneer de sudderstand wordt gebruikt. Ook kan er sprake zijn van een variatie in gasdruk. Een monteur zal de gasdruk moeten afstellen.

De kookplaat lekt gas
Veelgestelde vragen / De kookplaat lekt gas

Sluit direct de gaskraan en zorg dat de ruimte goed geventileerd wordt. Vervolgens kan een erkend installateur de aansluitingen controleren. Als blijkt dat de gaslek in de kookplaat zit, schakelt u een ATAG monteur in.

De kookplaat (met elektronische beveiliging) ontsteekt niet of geeft een foutcode
Veelgestelde vragen / De kookplaat (met elektronische beveiliging) ontsteekt niet of geeft een foutcode

Dit kan te maken hebben met de netspanning bij u in huis. Bij een stroomuitval kan er niet gekookt worden. Daarnaast bevatten elektronische beveiligingen extra functies zoals een kinderslot, kookduurbegrenzing, maar ook een aan/uit-knop. Daarom doet u er goed aan om een aantal zaken te controleren: 1. Staat de gaskraan open? 2. Zit de stekker in het stopcontact? 3. Staat het toestel aan? 4. Staat het kinderslot uit? 5. Staat er een bedieningsknop niet op de nulstand? 6. Stroomt er gas uit de brander? Het kan zijn dat er vuil in de inspuiter zit. 7. Liggen de branderdelen goed? 8. Vonkt de bougie? Ook deze kan vervuild zijn. 9. Doet een andere brander het wél? 10. Ziet u een foutcode op de display? 11. Reageert de kookplaat überhaupt ergens op? 12. Is er een sterke gaslucht aanwezig? Mocht u aan de hand van bovenstaande punten de oorzaak niet kunnen vinden en verhelpen, neem dan contact op met één van onze monteurs. 

Hoe kan de kookplaat het best worden gereinigd
Veelgestelde vragen / Hoe kan de kookplaat het best worden gereinigd

Onderhoud en tijdig schoonmaken van uw kookplaat voorkomen dat uw kookplaat onherstelbaar vervuild raakt. Wat u wel kunt doen: 

-       Overgekookte vloeistoffen en resten direct na het koken schoonmaken. Vaak volstaat het gebruik van afwasmiddel en een zachte doek. Waterkringen en kalkresten verwijdert u met schoonmaakazijn; 

-       Hardnekkige vlekken op onderdelen kunnen het beste een nacht in de groene zeep weken. U kunt ook Dr. Power gebruiken; 

-       Aangekoekte resten kunnen invloed hebben op de werking van de bougies. Mocht een bougie vervuild zijn dan kunt u deze voorzichtig reinigen met een doekje. Bij zware vervuiling kan de punt van de bougie met een fijn borsteltje worden gereinigd. Let op dat hierbij de afstand van de bougie ten opzichte van de branderkop niet verandert. Waar u goed op moet letten:

-       Gebruik geen schuurmiddelen of een schuurspons;

-      Dompel geëmailleerde pandragers of branderdeksels die nog heet zijn niet in koud water. Als de onderdelen té snel afkoelen kan het emaille beschadigen.

-       Losse delen van de brander en de pandragers mogen niet in de vaatwasser worden gereinigd. Het vaatwasmiddel tast deze onderdelen aan. 

-       Voorkom bij het schoonmaken dat er water in de brander, de ventilatieopeningen en in de openingen van de bedieningsknoppen loopt. 

-       Gebruik geen schuurpoeders, schuurpads, scherpe voorwerpen of agressieve schoonmaakmiddelen. Bij gaskookplaten worden verschillende soorten vangschalen gebruikt. Elk type materiaal dient weer op een aparte manier schoongemaakt te worden. 

Bij een RVS vangschaal volstaat voor het normale dagelijkse onderhoud een afwassopje en een zachte doek. Dit voorkomt dat vuil zich hecht aan de vangschaal. Mocht dit laatste zich toch voordoen dan kan Dr. Power uitkomst bieden. Om een egale kleur te behouden behandelt u de volledige vangschaal hiermee. Het is belangrijk om het sop het werk te laten doen en niet te hard op de spons te drukken. Zodra de kookplaat schoon en drooggemaakt is, is het aan te bevelen de kookplaat na te behandelen met HG RVS snel glans. Dit laat het oppervlak weer glanzen en zorgt ervoor dat vuil en vet minder hechten aan het oppervlak. Een tweezijdige microvezeldoek krast niet en is daardoor geschikt om dit aan te brengen. Poets met het borstelingspatroon van het RVS mee. Een schurend middel of schuursponsje wordt absoluut afgeraden. Dit zal onherstelbare krassen veroorzaken. Bij lokale huishoudwinkels zijn krasvrije RVS schuursponzen te verkrijgen.

Bij grafiet (zwarte) vangschalen is een andere manier van schoonmaken vereist dan die van een RVS kookplaat. Voor het normale onderhoud is een afwassopje voldoende. Wanneer er echter vlekken op de kookplaat zitten die met het sopje niet weg te krijgen zijn, kan het beste een zacht reinigingsmiddel voor emaille worden gebruikt. Bij sterke vervuiling moet de behandeling worden herhaald. Gebruik altijd een zachte doek, bijvoorbeeld een tweezijdige microvezeldoek. Het gebruik van een schurend middel of een schuursponsje wordt absoluut afgeraden. Dit zal onherstelbare krassen veroorzaken.

Gas-op-glas kookplaten zijn erg bewerkelijk. Vaak blijft er een waas achter op het glas van de kookplaat. Voor het normale onderhoud is een afwassopje voldoende. Met een microvezelzeem kan het glas streeploos worden nagezeemd. Bij sterke vervuiling moet de behandeling worden herhaald. Watervlekken verwijdert u met schoonmaakazijn. Glassex of spiritus is ook een veelgebruikt schoonmaakmiddel. Vlekken die zeer moeilijk te verwijderen zijn verwijdert u met een glaskrabber. Het is echter belangrijk om de glaskrabber niet droog te gebruiken. Gebruik de glaskrabber bijvoorbeeld in combinatie met HG kookplaat intensief reiniger. Het reinigt en geeft bovendien een beschermende glans. Bij de lokale huishoudwinkels is een krasvrije schuurspons geschikt voor keramische oppervlakken te verkrijgen. Voor meer tips en tricks: kijk op www.atagservice.nl of op het ATAG Service kanaal op YouTube.

De kookplaat vonkt continu
Veelgestelde vragen / De kookplaat vonkt continu

Blijft uw kookplaat vonken (tikken), dan is er vocht in de schakelaars onder bedieningsknoppen terechtgekomen. Dit kan veroorzaakt zijn door overkoken of schoonmaken met teveel water. Doe het volgende: 1. Verwijder de stekker uit het stopcontact. 2. Gebruik de vonkontsteking een halve dag niet. Mocht u de brander toch willen gebruiken dan kan dat door deze met een lucifer te ontsteken. 3. Steek na een halve dag de stekker weer in het stopcontact. Als bovenstaande stappen geen oplossing bieden, dan kunt u het beste een monteur inschakelen.

De kookplaat vonkt niet
Veelgestelde vragen / De kookplaat vonkt niet
Controleer eerst of de stekker goed in het stopcontact zit. Als dit het geval is kan het ook zijn dat de bougie vervuild is. Deze kunt u voorzichtig met een doekje reinigen. Bij zware vervuiling kan de punt van de bougie met een fijn borsteltje worden gereinigd. Voorkom dat de afstand van de bougie ten opzichte van de branderkop niet wordt veranderd.
De kookplaat vonkt op alle kookzones tegelijk
Veelgestelde vragen / De kookplaat vonkt op alle kookzones tegelijk

Dat is geen probleem. Gelijktijdige ontsteking op alle zones is normaal. Alleen de vlam van de gewenste zone gaat daadwerkelijk aan, omdat alleen deze brander gas krijgt toegevoerd.

De kookplaat vonkt wel maar de brander ontsteekt niet
Veelgestelde vragen / De kookplaat vonkt wel maar de brander ontsteekt niet

U kunt allereerst de volgende zaken controleren: 1. Staat de gaskraan open? 2. Stroomt er gas uit de brander? Mogelijk zit er vuil in de inspuiter. Met behulp van een naald kan de inspuiter worden gereinigd. 3. Vonkt de bougie? 4. Liggen de branderdelen goed? 5. Is er een sterke gaslucht aanwezig? Indien bovenstaande punten de klacht niet oplossen, adviseren we u om een monteur in te schakelen.

De bediening reageert niet
Veelgestelde vragen / De bediening reageert niet

Indien de kookplaat niet reageert op de bediening, kan het volgende aan de hand zijn:

  • De kookplaat staat in Eco-modus.
  • Het kinderslot is actief.
  • De toets wordt niet goed bediend.
  • U gebruikt uw vingertop niet juist. Probeer iets meer het vlakke gedeelte van uw vingertop te gebruiken.
  • Er is sprake van een technische storing (maak de kookplaat 1 minuut spanningsvrij en probeer het daarna opnieuw). 
  • Indien de kookplaat 'dood' is dan kan de aardlekschakelaar of zekering-automaat eruit liggen. Controleer en herstel dit in uw meterkast.

Mochten bovenstaande controles het probleem niet verhelpen dan kunt u het beste een monteur inschakelen.

Bij gekoppelde zones valt de achterste zone uit
Veelgestelde vragen / Bij gekoppelde zones valt de achterste zone uit
De grillplaat of pan bedekt niet volledig beide (Bridge Induction-) zones. Hierdoor toont het display gedurende 10 minuten een ‘br’ melding. Daarna wordt de achterste zone uitgeschakeld. De voorste zone blijft wel actief, mits er een pan of grillplaat op staat.
De pan wordt niet door de kookplaat herkend
Veelgestelde vragen / De pan wordt niet door de kookplaat herkend
Het zou kunnen dat uw pan niet geschikt is voor inductie. Doet de pan het wel op een kleinere zone? Het kan ook zijn dat er te weinig ijzer in uw pan verwerkt is om herkend te worden door de kookzone. Zet een gietijzeren pan op de zone die uw pan niet herkent. Als de zone dan wél werkt, ligt het aan de pan. In dat geval neemt u contact op met de (web)winkel waar u de pan gekocht heeft.
De kookplaat gaat niet aan of doet helemaal niets meer
Veelgestelde vragen / De kookplaat gaat niet aan of doet helemaal niets meer

Bij een technisch defect zult u een foutcode zien, bijvoorbeeld E6 of FC. Indien de kookplaat nieuw is en dit probleem doet zich voor dan is deze wellicht foutief aangesloten. Neemt u contact op met uw installateur. De monteur zal controleren of de kookplaat juist is aangesloten. Mocht de kookplaat niet juist zijn aangesloten dan zal hij zorgen dat dit alsnog gebeurt, maar kan hij dit helaas niet onder garantie doen.

De kookplaat geeft een foutcode weer
Veelgestelde vragen / De kookplaat geeft een foutcode weer
Welke pannen zijn geschikt bij een inductiekookplaat
Veelgestelde vragen / Welke pannen zijn geschikt bij een inductiekookplaat

Goede en geschikte pannen zijn cruciaal voor het koken op inductie. Het zou kunnen dat u niet de culinaire prestaties haalt met uw inductiekookplaat door toedoen van ongeschikte pannen. Bekijk hier waar uw pannen aan moeten voldoen. 

De automatische panherkenning maakt een tikkend geluid
Veelgestelde vragen / De automatische panherkenning maakt een tikkend geluid

Op het moment dat u een pan op een kookzone zet en gebruik maakt van automatische panherkenning, blijft de automatische panherkenning voor deze kookzone tijdens het koken actief. Dit merkt u door een terugkerend tikkend geluid. Mocht u dit als vervelend ervaren dan kunt u de automatische panherkenning uitschakelen. In de ECO-stand (een rustig knipperend sleutel symbool) houdt u gelijktijdig de MENU-functie en aan/uit-toets voor vijf seconden in. In de timerdisplay verschijnt de melding APD OFF. Hiermee is de automatische panherkenning uitgeschakeld. Met diezelfde toetsencombinatie schakelt u de automatische panherkenning ook weer in.

Het vermogen loopt terug of de kookplaat schakelt zichzelf uit
Veelgestelde vragen / Het vermogen loopt terug of de kookplaat schakelt zichzelf uit

De elektronica van de kookplaat verdeelt het vermogen over de verschillende kookzones. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij twee achter elkaar liggende kookzones. Of wanneer u gebruikt maakt van de boostfunctie. Als uw kookplaat verkeerd geïnstalleerd is kan de temperatuur van de kookzones te hoog oplopen. Hierdoor schakelt de kookplaat automatisch het vermogen terug. Als dit niet voldoende is en de temperatuur te hoog blijft, schakelt de kookplaat zichzelf uit en zal een ‘H’ zichtbaar zijn.

De kookplaat reageert niet op de bediening
Veelgestelde vragen / De kookplaat reageert niet op de bediening

Als uw kookplaat niet reageert op de bediening dan kunnen er een aantal – onschuldige – zaken aan de hand zijn. 1. De kookplaat staat nog in de Eco-modus; 2. Het kinderslot is nog actief; 3. U gebruikt uw vingertop niet correct. Probeer een vlak oppervlak met uw vingertop te creëren.

Mochten bovenstaande punten niet aan de orde zijn, dan is er wellicht een technische storing. Maak uw kookplaat 1 minuut spanningsvrij door de stekker uit het stopcontact te halen. Ook is het mogelijk dat de aardlek of de zekeringautomaat eruit ligt. Mocht u dit gecontroleerd hebben in de meterkast en uw kookplaat is nog steeds niet te bedienen, dan is er een technisch probleem. Schakel hiervoor een monteur in.

Hoe kunnen ingebrande vlekken het best verwijderd worden
Veelgestelde vragen / Hoe kunnen ingebrande vlekken het best verwijderd worden

Ook het gedeelte rond de kookzone wordt warm. Bij het overkoken branden de gemorste resten op – en rondom de kookzone. Als overgekookte resten niet direct worden verwijderd zullen deze na verloop van tijd zeer moeilijk te verwijderen zijn. Suiker en suikerhoudende producten moeten direct bij het overkoken worden verwijderd, want eenmaal ingebrand is dit niet meer schoon te maken. U kunt met een glasschraper de aangekoekte resten voorzichtig verwijderen, ook als de kookzone nog warm is. U gebruikt het beste een glaskeramisch reinigingsmiddel en het is belangrijk om de glaskrabber goed vlak te houden. Dit voorkomst krassen. Speciaal voor glaskeramische oppervlakten heeft Sorbo een krasvrije schuurspons. Na het reinigen behandelt u de glasplaat na met een speciaal reinigingsmiddel voor keramische kookplaten. Hierdoor gaat de glasplaat weer glimmen en wordt er tevens een beschermlaagje aangebracht.

De kookplaat geeft een foutcode weer
Veelgestelde vragen / De kookplaat geeft een foutcode weer

Betekenissen van foutcodes vindt u terug in de gebruiksaanwijzing. Sommige functie- aanduidingen (symbooltjes) op de kookplaat worden verward met foutcodes. Ook is het mogelijk dat een foutcode niet voorkomt uit een technisch mankement, maar door onjuist gebruik van functies. Mocht een bepaalde functie u niet duidelijk zijn, dan biedt de gebruiksaanwijzing waarschijnlijk uitkomst.

De kookplaat maakt kortsluiting of aardsluiting
Veelgestelde vragen / De kookplaat maakt kortsluiting of aardsluiting

Bij een kortsluiting of aardsluiting is het belangrijk dat u de volgende beveiligingen in de meterkast controleert:

  • De aardlekschakelaar: indien meerdere apparaten zijn uitgeschakeld, dan ligt de aardlekschakelaar eruit. Dit kan worden veroorzaakt door een optelsom van alle lekstromen die apparaten hebben. Het is belangrijk om dan alle apparaten uit te zetten, de aardlekschakelaar te resetten en dan te testen of de kookplaat blijft werken. Indien de aardlekschakelaar wederom uitvalt dan is er een technisch probleem.
  • De fornuisgroep: De kookplaat maakt sluiting of er is een overbelasting. In dit geval is er een technisch probleem. Soms wordt er niet gekeken naar de aansluitwaarde van de kookplaat en ligt de aansluitwaarde hoger dan wat de aansluiting kan leveren. In dit geval is er sprake van overbelasting. Indien onze monteur constateert dat een foutieve aansluiting wordt gebruikt, dan vervalt de garantie en wordt het monteursbezoek afgerekend.
De kookplaat produceert geluid
Veelgestelde vragen / De kookplaat produceert geluid

Het tikkende geluid wordt veroorzaakt door het in- en uitschakelen van de elementen onder de kookzones. Dit gebeurt met name op lage kookstanden.

De kookplaat reageert niet of doet helemaal niets meer
Veelgestelde vragen / De kookplaat reageert niet of doet helemaal niets meer

Controleert u eerst de fornuisgroep in de meterkast. Door een technisch defect of overbelasting kan de automaat of smeltverzekering hebben ingegrepen. Ziet u een foutcode nadat u de spanningsvoorziening hebt hersteld, dan is er sprake van een technisch defect. Heeft u een nieuwe kookplaat, dan is het mogelijk dat de kookplaat foutief is aangesloten. Een elektrische kookplaat moet door een erkend installateur worden aangesloten. Spreekt u dus eerst uw installateur hier op aan. Indien u gebruik wilt maken van onze monteur, dan controleert hij of de kookplaat juist is aangesloten. Dit kan gevolgen hebben voor de garantiebepaling.

De kookplaat schakelt in en uit tijdens gebruik
Veelgestelde vragen / De kookplaat schakelt in en uit tijdens gebruik

Het uit- en inschakelen van de kookplaat zorgt ervoor dat de kookplaat op de juiste temperatuur blijft. Hierdoor is het roodgloeiende verwarmingselement niet altijd zichtbaar. Bij een lager ingestelde temperatuur wordt het verwarmingselement vaker uitgeschakeld. Bij een hoger ingestelde temperatuur zal dit minder vaak gebeuren. Maar zelfs op de hoogste temperatuur zal het verwarmingselement nog af en toe worden uit- en ingeschakeld.

Welke pannen zijn geschikt bij een keramische kookplaat
Veelgestelde vragen / Welke pannen zijn geschikt bij een keramische kookplaat

Keramisch koken stelt eisen aan de kwaliteit van uw pannen. Zo moet de bodem van de pan geheel vlak zijn en dient de dikte van de bodem minimaal 2,25 mm te bedragen. Door de extreme warmte kunnen te dunne bodems kromtrekken. Geëmailleerde pannen met dun plaatstaal dienen goed vochtig te worden gehouden, anders kan het emaille eraf springen. Voor een optimale warmtegeleiding is het van belang dat de pannen die worden gebruikt op een keramische kookplaat een zo glad en vlak mogelijke onderkant hebben. Alleen dan wordt de warmte van de kookplaat zo efficiënt en effectief mogelijk doorgegeven aan de pan. Pannen die u voorheen op gas hebt gebruikt zijn iets vervormd en daardoor niet meer vlak en glad. De warmtegeleiding is dan niet meer optimaal. Dit logo op de onderzijde van de pan geeft aan of de pan geschikt is voor een keramische kookplaat: 

Na spanningsuitval verschijnt er H in de displays
Veelgestelde vragen / Na spanningsuitval verschijnt er H in de displays
Dit is de restwarmte-indicatie. Direct na het aansluiten van de kookplaat of na een spanningsuitval wordt dit zichtbaar. Dit is als veiligheid ingebouwd. Als de kookplaat voor de spanningsuitval in gebruik was, kan de kookplaat nog warm zijn nadat de spanningsvoorziening is hersteld. Vandaar deze indicatie.
Hoe is het vitro-keramisch glas het best te reinigen
Veelgestelde vragen / Hoe is het vitro-keramisch glas het best te reinigen

Direct verwijderen van vuil is absoluut aan te raden. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd ten opzichte van eens per maand grondig te moeten reinigen. De keramische kookplaat reinigt u in drie stappen, met een glanzend resultaat. Om de kookplaat er ook na jarenlang gebruik nog als nieuw uit te laten zien, is het aan te bevelen om de plaat na elke kooksessie zorgvuldig schoon te maken. 1. Laat alle zones eerst afkoelen en voeg dan pas enkele druppels reinigingsmiddel voor keramische kookplaten (bijvoorbeeld Cerafix) toe. 2. Gebruik een pluisvrije doek of spons om het reinigingsmiddel te verdelen. Laat het middel even inweken op hardnekkig vuil. 3. Neem de kookplaat af met een vochtige doek of spons en wrijf daarna de kookplaat op met een droge, zachte doek totdat de kookplaat weer glanst. Om te voorkomen dat tijdens het reinigen de kookplaat inschakelt, doet u er goed aan om het kinderslot te activeren. Gebruik geen agressieve schurende reinigingsmiddelen, spuitbussen of scherpe voorwerpen om het oppervlak van de kookplaat te reinigen die hiervoor niet ontwikkeld zijn. Voor het dagelijks onderhoud is een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel voldoende, zoals afwasmiddel. Vervolgens goed droog maken met keukenpapier of een droge theedoek.

De achterwand heeft een dikke ijslaag
Veelgestelde vragen / De achterwand heeft een dikke ijslaag

Als de deur een tijdje niet goed gesloten is geweest, stijgt het koelvermogen en komt er meer vocht in het koelgedeelte. Hierdoor neemt de ijsvorming toe. Ontdooi de koelkast, maak de koelkast en het deurrubber schoon. Als de klacht blijft bestaan kunt u het beste een monteur inschakelen. Let op, als onze monteur constateert dat de koelkastdeur verkeerd gemonteerd is of door vuil niet goed sluit, dan heeft dit gevolgen voor de garantiebepaling.

De koelkast produceert een geluid
Veelgestelde vragen / De koelkast produceert een geluid

Er kunnen zich verschillende oorzaken voordoen afhankelijk van het type geluid wat hoorbaar is:

1. Klikkend geluid. Dit is het in- en uitschakelen van de compressor. 2. Brommend geluid. Dit is de ingeschakelde compressor. 3. Ruisend geluid. Bij toestellen met een ventilator kan de luchtstroom hoorbaar zijn. 4. Resonantie. Dit kunnen leidingen aan de achterzijde zijn die te dicht op elkaar zitten en langs elkaar schuren. 5. Vibratie. De inbouwkast begint te resoneren wanneer de compressor loopt. 6. Rammelend geluid. Dit kan het schudden van een verouderde compressor zijn die in- en uitgeschakeld wordt. 7. Bonkend of krakend geluid. Dit kan worden veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van kunststof en het isolatiemateriaal. De ervaring leert dat dit geluid voornamelijk aanwezig is bij nieuw geplaatste toestellen en na verloop van tijd minder wordt. 8. Stromend, druppelend of bubbelend geluid. Dit is een normaal geluid, beter bekend als inspuitgeluiden. Veroorzaakt door het stollen van olienevel op het inspuitpunt van de verdamper. In enkele gevallen is het mogelijk het inspuitpunt in te pakken, dit neemt echter het geluid niet geheel weg.

De achterwand heeft meer ijsvorming dan normaal
Veelgestelde vragen / De achterwand heeft meer ijsvorming dan normaal

Zelfs op stand 1 zijn bevroren druppels normaal. Tijdens de ontdooicyclus ontdooien de bevroren druppels en worden ze afgevoerd via het afvoergootje. IJsvorming ontstaat ook door vocht in de koelkast. Dit kan worden veroorzaakt door een defect koelsysteem. Vaak is er dan sprake van veel ijsvorming op een klein oppervlak. Een niet goed sluitende deur kan ook een oorzaak zijn. Ook doet u er goed aan om producten die veel vocht bevatten, goed te verpakken. Er zijn indicaties die duiden op een technisch probleem: 1. IJsvorming bij het inspuitpunt 2. Een bolle achterwand 3. Temperatuur in de koelkast is hoger dan gewenst en ingesteld 4. De compressor loopt continu.

Er komt een penetrante lucht uit de koelkast
Veelgestelde vragen / Er komt een penetrante lucht uit de koelkast

Koelmiddel zelf is reukloos en zeer snel vervlogen. Dus de penetrante lucht is geen gevolg van een lekkage in het systeem. De oorzaak zou gezocht kunnen worden in het opvangbakje van het ontdooiwater. Bij het ontdooien van vlees in de koelkast kan er bloed uit het vlees in het afvoergootje terechtkomen. Samen met het ontdooiwater wordt bloed afgevoerd naar een opvangbakje op de compressor. De temperatuur in dit bakje is 40 °C. Dit stimuleert bacteriëngroei. Het afvoersysteem moet in dat geval grondig gereinigd worden. De bacteriën kunnen gedood worden met Sterilon. Om de opvangbak te reinigen moet de koelkast vaak ‘uitgebouwd’ worden. Zorg er daarnaast voor dat het interieur van de koelkast schoon is, reinig eventueel de deurrubbers. Ook dienen bepaalde producten zoals vleeswaren of (aangesneden) ui goed afgesloten in de koelkast te worden bewaard om derving en geurverspreiding tegen te gaan.

Er ligt water in de koelkast
Veelgestelde vragen / Er ligt water in de koelkast

Als er voornamelijk water op het onderste schap ligt dan is het afvoergootje verstopt. Een krop sla kan bijvoorbeeld tegen de achterwand hebben gelegen en zijn vastgevroren. Wanneer de krop sla uit koelkast wordt genomen, blijft een blaadje sla aan de achterwand zitten. Tijdens de ontdooicyclus komt dit blaadje sla terecht in de afvoergoot en houdt het ontdooiwater tegen. Het doorprikken van de afvoergoot zorgt ervoor dat het ontdooiwater weer wordt afgevoerd. Een andere oorzaak kan zijn dat het ontdooiwater in de afvoergoot bevriest. Dit is een fabricagefout en alleen op te lossen door uw koelkast om te ruilen. In enkele gevallen is de afvoerbuis te dicht op de opvangbak gemonteerd waardoor het water niet goed kan wegvloeien. Hierdoor stijgt het waterniveau in de afvoerbuis en gaat de afvoergoot uiteindelijk overstromen. Hiervoor moet een monteur worden ingezet.

De koffie is niet warm genoeg
Veelgestelde vragen / De koffie is niet warm genoeg

Als de koffie niet warm genoeg uit het apparaat komt, kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Is het eerst gezette kopje kouder van temperatuur dan het kopje wat erna is gezet? Dan was het toestel van binnen nog niet voldoende opgewarmd. Bij het eerste kopje is het aan te bevelen het toestel door te spoelen en dit water te gebruiken om het kopje voor te verwarmen. Een voorverwarmde kop scheelt al 5°C.
  • De koffie koelt snel af: Oorzaak: Dit is een eigenschap van een espressomachine. U kunt de koffie het beste binnen korte tijd nuttigen.
  • De koffie van de Senseo is veel warmer: Oorzaak: Een espressomachine werkt met een totaal andere techniek. De temperatuur is dusdanig gekozen dat de optimale smaak en aroma uit de koffie wordt gehaald. Is de temperatuur hoger, dan verbrandt de koffie en krijgt het een bittere smaak en minder aroma.
  • Het opwarmen duurt lang en de temperatuur zakt snel bij het tappen van meerdere kopjes achter elkaar: Mogelijke oorzaak: Het hoofdelement bestaat uit twee verwarmingselementen. Er is mogelijk één element uitgevallen. In dit geval dient onze monteur de klacht op te lossen. 
De koffiemachine produceert vreemde geluiden
Veelgestelde vragen / De koffiemachine produceert vreemde geluiden

Uw koffiemachine produceert een aantal geluiden gedurende het koffiezetproces. Normale geluiden zijn: 1. Het malen van de bonen. 2. Het verplaatsen van de zetgroep. 3. Het pompen van het water, pulserend bij het tappen van heet water. 4. Sissend geluid bij het tappen van heet water of opschuimen van melk.

Maakt uw toestel een vreemd zoemend geluid dan kan dit met de ingebouwde ventilator te maken hebben. Deze draait 10 minuten na het laatst getapte kopje koffie of na het uitzetten van het toestel. Als de ventilator na 10 minuten niet uitgaat adviseren wij u om een monteur in te plannen. Maakt uw toestel een hard ratelend geluid als de pomp wordt ingeschakeld, dan kan het zijn dat er lucht in de leidingen zit. Dit wil nog wel eens voorkomen bij een nieuw apparaat of wanneer deze enige tijd niet meer gebruikt is. Het geluid verdwijnt zodra er water wordt aangezogen. Om geen koffie te verspillen adviseren we u om de heet water- functie te gebruiken totdat het water goed doorloopt.

De koffie smaakt niet lekker
Veelgestelde vragen / De koffie smaakt niet lekker

Als u de koffie te slap vindt kan het zijn dat de maalgraad van de bonen te grof staat. Dit zie je doordat de koffie te snel doorloopt en licht van kleur is. Ook als de crema (het goudbruine laagje schuim op de koffie) snel verdwijnt kan het zijn dat de maalgraad te grof staat. Ook is het mogelijk dat de messen versleten zijn. 

Mocht u de koffie te sterk en bitter vinden, dan kunnen er een aantal zaken aan de hand zijn. Wellicht bent u overgestapt op een andere soort koffieboon, die sterker smaakt dan de boon die u gewend bent. Controleer ook goed de houdbaarheid van uw koffiebonen. De smaak van bonen verandert sterk naarmate de houdbaarheidsdatum wordt overschreden. Een andere oorzaak kan zijn dat uw toestel vervuild is. Ook kan uw koffie te sterk en bitter smaken als de maalgraad te fijn staat. De koffie loopt dan te langzaam (druppelend) door en wordt te lang getrokken. Een andere aanwijzing voor een te fijne maalgraad is een dunne, donkerbruine crema die aan de rand van het kopje blijft hangen. De maalgraad van het toestel is in de fabriek ingesteld op een normaal aroma. De regelknop voor de maalgraad mag alleen worden versteld indien de maaleenheid draait. Dit omdat de messen tegen de weerstand van de koffiebonen in moeten worden versteld. Stel de regelknop met 1 klik per keer af. Het resultaat is pas zichtbaar nadat er tenminste 2 kopjes koffie zijn gezet. Indien 90% van de koffie een ‘Hollandse bak koffie’ is, wordt een grovere maling als maatstaf gekozen. De doorlooptijd vanaf het moment dat de pomp schakelt, totdat de koffie is uitgelopen mag maximaal 35 seconden zijn. Een doorlooptijd van 25 seconden is ideaal. Wanneer de doorlooptijd te lang is, wordt de koffie bitter van smaak. Een goede indicatie hiervan zijn de afvalschijven. Als deze eruit zien als sjoelschijven, een beetje vochtig zijn en met de nodige kracht gebroken moeten worden, is de doorlooptijd van de koffie te lang. 

De koffieuitloop is niet goed
Veelgestelde vragen / De koffieuitloop is niet goed

Het kan zijn dat één van de uitstroomopeningen vervuild en daardoor verstopt is. Met een naald kunt u de droge koffieresten die deze verstopping veroorzaken weghalen. Als er koffie langs het servicedeurtje naar buiten loopt dient dit door een monteur verholpen te worden. 

Het apparaat geeft een ALGEMEEN ALARM melding weer
Veelgestelde vragen / Het apparaat geeft een ALGEMEEN ALARM melding weer

Een ALGEMEEN ALARM is te resetten door de hoofdschakelaar van het toestel uit en aan te zetten. Als dit niet werkt is het belangrijk om te weten hoe snel u deze melding krijgt. Als de melding direct verschijnt is de temperatuursensor defect. Ziet u de melding na 10 seconden en maakt het toestel een ratelend geluid dan kan de zetgroep niet registreren in welke positie het staat. Verschijnt de melding na 6 minuten dan komt het toestel niet op temperatuur. Deze melding kan ook worden weergegeven als tijdens de opwarmfase de servicedeur niet goed dicht zit of de lekbak niet goed geplaatst is. Bij het melden van uw klacht is het belangrijk dat u weet na hoeveel tijd u de storingsmelding krijgt. Wij kunnen er dan voor zorgen dat een monteur langs komt en dat hij de juiste onderdelen meeneemt. 

Het apparaat geeft de melding BONENRESERVOIR VULLEN weer, terwijl het reservoir gevuld is
Veelgestelde vragen / Het apparaat geeft de melding BONENRESERVOIR VULLEN weer, terwijl het reservoir gevuld is

Als u de melding BONENRESERVOIR VULLEN krijgt terwijl het reservoir gevuld is, kunnen er een aantal oorzaken zijn: 1. Een steentje blokkeert de messen. 2. De maaleenheid is extreem vervuild en is verstopt. 3. Verkeerde positie van de zetgroep. 4. Defecte maaleenheid. 

Het apparaat geeft de melding TE FIJN GEMALEN, MOLEN INSTELLEN weer
Veelgestelde vragen / Het apparaat geeft de melding TE FIJN GEMALEN, MOLEN INSTELLEN weer

Deze melding toont aan dat het water slecht doorloopt. Mogelijke oorzaken zijn: 1. Een te fijne maling waardoor het water moeilijk door de gemalen koffie loopt. U kunt de maalinstelling grover zetten en vervolgens het toestel laten spoelen door de heet water knop te bedienen. 2. De zetgroep is vervuild. Deze kunt u verwijderen, reinigen en terugplaatsen. 3. De pomp zuigt lucht aan via een verkeerd geplaatste watertank. Plaats de watertank op de juiste manier en tap wat heet water totdat alle lucht uit de leidingen is. 4. De doorstroming van water is niet mogelijk door verstopping of extreme verkalking. 5. Losgeweekte kalkresten kunnen het element en de zetgroep blokkeren. Dit is alleen door onze monteur op te lossen.

Het ontkalkprogramma start niet
Veelgestelde vragen / Het ontkalkprogramma start niet

Om het ontkalkprogramma te kunnen starten, dient de waterspuit te zijn geplaatst. In de handleiding staat uitgelegd hoe de waterspuit geplaatst dient te worden.

Er is een probleem met de melkkan of het melkschuim
Veelgestelde vragen / Er is een probleem met de melkkan of het melkschuim

Het kan zijn dat het schuim van uw eerste kopje altijd minder is dan van uw tweede kopje. Dit is een eigenschap van een apparaat met cappuccinofunctie. Na het eerste kopje is het apparaat goed op temperatuur. U doet er daarom goed aan om voordat u een kop cappuccino zet, eerst de CLEAN knop gedurende 8 seconden ingedrukt te houden. Als er alleen warme melk uit de melkkan komt in plaats van schuim, dan kan dit twee oorzaken hebben: 1. De schuif op de melkkan staat niet op cappuccino. Bij het plaatsen van de melkkan, kan de schuif ongemerkt verplaatst worden. Zet de schuif in dit geval weer op de juiste stand. 2. De deksel van de melkkan is inwendig extreem vervuild.

Als de kwaliteit van het schuim niet voldoende is, is het belangrijk om te kijken naar welk soort melk u gebruikt. Magere melk geeft schuim dat snel inzakt. Halfvolle melk geeft schuim van redelijke kwaliteit, maar volle melk geeft mooi schuim dat lang blijft staan. Het beste resultaat krijgt u dan ook met volle melk. Een goed alternatief is sojamelk van Alpro. Ook is het belangrijk dat de melk op een optimale temperatuur is, zo rond de 7 °C.

Mocht het probleem zich blijven voordoen, dan is er waarschijnlijk sprake van een technisch probleem. Maak in dit geval een afspraak met een monteur.

 

De zetgroep is niet uit te nemen of terug te plaatsen
Veelgestelde vragen / De zetgroep is niet uit te nemen of terug te plaatsen

Als u de zetgroep niet kunt verwijderen staat deze mogelijk nog in de uitgangspositie om koffie te zetten. Zet het toestel uit, de zetgroep verplaatst zich dan naar de onderste stand en kan verwijderd worden. Let op, het kan zijn dat er een technisch probleem is waardoor de zetgroep in de verkeerde positie staat. De zetgroep kan bijvoorbeeld te laag staan waardoor de lekbak niet te verwijderen is. In dat geval dient onze monteur deze klacht te verhelpen.

Als de zetgroep niet in de onderste stand staat, kunt u deze niet verwijderen. Probeer dit niet te forceren, want eventuele schade die hiermee veroorzaakt wordt valt niet onder de garantie. Volg daarom de volgende stappen:

  • Plaats de zetgroep niet;
  • Duw de lekbak op zijn plaats en sluit het servicedeurtje;
  • Schakel het toestel in. Het toestel voert een zelftest uit en zet de houder voor de zetgroep in de onderste stand;
  • In de display verschijnt de melding dat de zetgroep moet worden geplaatst;
  • Druk de zetgroep tussen de handen in elkaar;
  • Open het servicedeurtje en trek de lekbak iets naar voren;
  • Plaats de zetgroep;
  • Duw de lekbak terug op zijn plaats en sluit het servicedeurtje;
  • Het toestel warmt op en zal hierna de zetgroep in de juiste stand zetten, zodat het klaar is voor gebruik. Als de nok die de uitwerphaak op de zetgroep aandrijft, is afgebroken, worden de koffieschijven naast het koffiedikreservoir geworpen.
De magnetron maakt nog geluid terwijl hij al klaar is
Veelgestelde vragen / De magnetron maakt nog geluid terwijl hij al klaar is
Dit is normaal. De ventilator blijft nog even draaien totdat de magnetron is afgekoeld. De tijdsduur hiervan is afhankelijk van hoe lang de magnetron heeft aangestaan.
De magnetron start niet
Veelgestelde vragen / De magnetron start niet

Controleert u eerst even of er vuil tussen de deur of op het deurrubber zit. Ook kan het zijn dat het kinderslot nog geactiveerd is. Als de magnetron nog steeds niet wil starten, is er een technisch probleem. 

De timer loopt wel maar het gerecht wordt niet warm
Veelgestelde vragen / De timer loopt wel maar het gerecht wordt niet warm

Als het om een apparaat gaat dat uit een showroom komt, staat het apparaat misschien nog in de showroommodus. Wanneer de magnetronfunctie het blijkt te doen, maar het gerecht niet warm wordt is er sprake van een technisch probleem. 

De verlichting in de magnetron werkt niet
Veelgestelde vragen / De verlichting in de magnetron werkt niet

Het lampje moet worden vervangen. Volg hiervoor de instructies in de gebruiksaanwijzing. Komt het onderwerp niet voor in de gebruiksaanwijzing, dan dient het lampje te worden vervangen door één van onze monteurs. Wij raden u dan ook af om toch zelf het lampje te vervangen i.v.m. eventuele reststroom wat nog aanwezig kan zijn in het apparaat.

Het draaiplateau draait schokkerig
Veelgestelde vragen / Het draaiplateau draait schokkerig

Mogelijk is het gerecht dat u probeert te verwarmen te zwaar. Of er zit vuil op de loopwieltjes tussen draaiplateau en de bodem van de ovenruimte. Controleert u ook even of het draaiplateau goed geplaatst is. Deze moet zo liggen dat de wieltjes door de metalen sleuf in de bodem lopen. Mocht dit nog geen oplossing hebben geboden dan is een wieltje mogelijk beschadigd of is er sprake van een technisch probleem. 

Het gerecht verbrand aan 1 kant
Veelgestelde vragen / Het gerecht verbrand aan 1 kant

Ongetwijfeld overbodig om te melden, maar wat op voorhand goed is om te weten is dat u bij het ontdooien van (vlees)gerechten, zoals bijvoorbeeld gehakt, het gerecht regelmatig keert. Bij toestellen met draaiplateau controleert u of het draaiplateau ongehinderd kan draaien. Een te grote schaal kan het draaien belemmeren. Heeft u een toestel zonder draaiplateau dan kan het zijn dat de verdeling van de microgolven niet goed is. Hiervoor dient u een monteur in te schakelen. 

Na het verwarmen van vis stinkt het in de magnetron
Veelgestelde vragen / Na het verwarmen van vis stinkt het in de magnetron
Doe wat citroendruppels in een kopje water en verwarm deze gedurende 1 minuut in de magnetron.
Het gerecht koelt te snel weer af
Veelgestelde vragen / Het gerecht koelt te snel weer af

Gerechten, met name als ze bevroren zijn, moeten goed ‘door en door’ verwarmd worden. Verwarm gerechten in dat geval op een wat lager vermogen, gedurende een iets langere tijd. Als dit geen oplossing biedt, dan is er mogelijk een technisch probleem. 

Voedsel warmt te langzaam op
Veelgestelde vragen / Voedsel warmt te langzaam op

Dit probleem kan wellicht verholpen worden als u de binnenkant van de magnetron schoonmaakt. Bij voorkeur met een speciaal reinigingsmiddel voor magnetrons. Vuil, vet en voedseldeeltjes absorberen namelijk de microgolven waardoor het langer duurt om de gerechten te verwarmen. Mocht dit het probleem niet verhelpen dan is er wellicht een technisch probleem.

Welke schalen zijn geschikt voor de magnetron
Veelgestelde vragen / Welke schalen zijn geschikt voor de magnetron
Gebruik alleen schalen waarbij nadrukkelijk vermeld is dat deze geschikt zijn voor gebruik in de magnetron. Metalen of aluminium voorwerpen veroorzaken vonken. Ook plastic folie, zakjes, bakjes, bestek, aardewerk en porselein zijn lang niet altijd geschikt.
De oven blaast lucht uit tussen de deur en het bedieningspaneel
Veelgestelde vragen / De oven blaast lucht uit tussen de deur en het bedieningspaneel
Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Dit komt door de koelventilator. Deze koelt de behuizing en de deur van de oven. De ventilator blaast de warme binnenlucht uit de oven via een opening ter hoogte van de handgreep naar buiten.
De oven blijft na gebruik nadraaien
Veelgestelde vragen / De oven blijft na gebruik nadraaien

Dat komt doordat de koelventilator na gebruik van de oven blijft draaien om de oven af te koelen. De tijdsduur hiervan is afhankelijk van de gebruikte temperatuur. Daar komt bij dat moderne ovens extra goed geïsoleerd zijn om aan de energielabels te voldoen. Hierdoor houden ovens de temperatuur langer vast, waardoor de koelventilator langer blijft draaien. U kunt de tijdsduur verkorten door de deur open te laten. Als de koelventilator niet uit zichzelf stopt is er mogelijk een technisch probleem. 

De oven maakt kortsluiting of aardsluiting
Veelgestelde vragen / De oven maakt kortsluiting of aardsluiting

Wellicht is het ringelement defect. Uw oven werkt op alle standen goed, behalve op de functie turbo-hetelucht. In dit geval schakelt u onze monteur in. Bij een kortsluiting of aardsluiting controleert u het volgende in de meterkast: 

-       De aardlekschakelaar. Als meerdere apparaten uitgeschakeld zijn, dan ligt de aardlekschakelaar er uit. Dit kan worden veroorzaakt door een optelsom alle lekstromen die de verschillende apparaten hebben.

-       De fornuisgroep. De oven maakt (aard)sluiting of er is overbelasting. In dit geval is er een technisch probleem en dient u een monteur in te schakelen. Let op, onze monteur controleert ook of de oven juist is aangesloten door uw installateur. Dit kan invloed hebben op de garantiebeoordeling.

De oven wordt niet warm
Veelgestelde vragen / De oven wordt niet warm

Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • Het kinderslot is actief.
  • U heeft een ontdooifunctie gekozen. Op deze stand wordt alleen de ventilator ingeschakeld.
  • Het toestel staat in ‘Demo’.

Als bovenstaande zaken niet aan de orde zijn, is er een technisch defect en dient u een monteur in te schakelen. 

De oven wordt te heet
Veelgestelde vragen / De oven wordt te heet

De hoge temperatuur aan de buitenkant van de deur is normaal. Tijdens het bereiden van een gerecht kan de temperatuur aan de buitenkant van de deur oplopen tot 60 ºC boven de omgevingstemperatuur. Ovens met pyrolyse reinigingssysteem kunnen tijdens het reinigen behoorlijk heet worden. Dit is normaal omdat de temperatuur in de oven oploopt tot ongeveer 500 ºC. De temperatuur van de uitgeblazen lucht is op de pyrolysestand een stuk hoger dan bij normaal gebruik. Ondanks de ultra koele deur met extra glaslagen is enige voorzichtigheid dus geboden.

De ovenverlichting valt uit tijdens het bakken
Veelgestelde vragen / De ovenverlichting valt uit tijdens het bakken

Dit gebeurt om energie te besparen, omdat uw oven een bepaald energielabel heeft. U kunt de verlichting indien gewenst weer inschakelen. In de handleiding van het apparaat kunt u terugvinden hoe. 

De ventilator in de oven werkt niet
Veelgestelde vragen / De ventilator in de oven werkt niet

Niet bij alle ovenfuncties wordt de luchtventilator ingeschakeld. De symbolen op de oven (display) laten zien of bij de gekozen functie de ventilator ook actief is. Als de ventilator niet ingeschakeld wordt terwijl dit wel hoort bij de gekozen ovenfunctie, is er wellicht een technisch probleem. U kunt voor een eventuele oplossing in de handleiding kijken. Is het probleem daarmee niet verholpen, dan kunt u een afspraak met een monteur inplannen.

De verwarmingselementen vallen af en toe uit
Veelgestelde vragen / De verwarmingselementen vallen af en toe uit
Dit is normaal, zolang het display niet volledig uitvalt en uw apparaat gewoon stroom heeft. Als de oven de gewenste temperatuur bereikt heeft, schakelt de ovenelektronica het verwarmingselement gedurende een bepaalde tijd uit. Op het moment dat de temperatuursensor waarneemt dat de oventemperatuur lager is dan de gewenste temperatuur, dan wordt het verwarmingselement automatisch weer ingeschakeld.
Er zit condens tussen de ovenruiten
Veelgestelde vragen / Er zit condens tussen de ovenruiten

Tijdens de bereiding van een gerecht komt er vocht vrij in de oven. Dit vocht verlaat de oven door de ventilatiekanalen en via de deur. Hierdoor kunnen er tussen de twee glasplaten in de deur vlekken en condens ontstaan. Dit kunt u reinigen. In de handleiding is terug te vinden hoe u dit het beste kunt doen.

De oven maakt een vreemd of ratelend geluid
Veelgestelde vragen / De oven maakt een vreemd of ratelend geluid

De oven kan beschikken over twee ventilatormotoren. Eén voor het koelen van de oven en de andere voor de turbo-hetelucht functie. Als de oven ratelt dan kan het zijn dat de ventilator in de oven een onderdeel in het achterpaneel raakt. Hiervoor schakelt u onze monteur in. 

Er zit condens tussen de ovenruiten
Veelgestelde vragen / Er zit condens tussen de ovenruiten

Op het moment dat u een gerecht bereidt in uw stoomoven, komt er vocht vrij. Dit vocht verlaat de oven via de koelventilator die deels ook lucht blaast via de deur, om deze te koelen. Hierdoor kunnen er tussen de ovenruiten vlekken en condens ontstaan. In de handleiding is terug te vinden hoe u de ovenruit het beste kunt reinigen. 

Bij het sluiten van de ovendeur ontstaat een fluitend geluid
Veelgestelde vragen / Bij het sluiten van de ovendeur ontstaat een fluitend geluid
Dit geluid is normaal. Als u de ovendeur opent komt er koude lucht de ovenruimte in. In combinatie met warme lucht uit de oven ontstaat er drukverschil. Na het sluiten van de deur wordt het drukverschil weggenomen. Hierbij kan een fluitend geluid ontstaan.
Gerechten worden niet gaar bij het stomen
Veelgestelde vragen / Gerechten worden niet gaar bij het stomen

Let u in eerste instantie op de samenstelling en structuur van de gerechten die u wilt stomen. Dit is namelijk van invloed op de benodigde duur van het stomen. Daarnaast is het goed om te weten dat kleine gerechten sneller gaar zijn dan grote. Om gerechten gelijkmatig te kunnen garen, zorgt u ervoor dat ze dezelfde grootte en dikte hebben. Grote gerechten dienen dus geportioneerd of verkleind te worden.

De ventilator blijft doordraaien na gebruik
Veelgestelde vragen / De ventilator blijft doordraaien na gebruik

De stoomoven is voorzien van een ventilator die de oven afkoelt. Als het apparaat gereed is met de bereiding van een gerecht, draait de ventilator nog enige tijd door. De duur hiervan is afhankelijk van de gebruikte temperatuur. Daar komt bij dat moderne ovens extra goed geïsoleerd zijn om aan de energielabels te voldoen. Hierdoor houden ovens de temperatuur langer vast, waardoor de koelventilator blijft draaien. U kunt de tijdsduur verkorten door de deur open te laten. Als de koelventilator niet uit zichzelf stopt is er mogelijk een technisch probleem. 

Er is meer stoom tijdens de opwarmfase dan tijdens het bereiden
Veelgestelde vragen / Er is meer stoom tijdens de opwarmfase dan tijdens het bereiden
Tijdens het opwarmen van de oven wordt de ovenruimte continu verwarmd om de ingestelde temperatuur snel te bereiken. Hierbij wordt er veel stoom geproduceerd. Het oplopen van de temperatuur volgt u op het display. Gedurende de bereiding wordt de ovenruimte af en toe verwarmd om op de ingestelde temperatuur te blijven. De hoeveelheid stoom is dan minder, waarbij ook nog eens het gerecht stoom opneemt.
Na gebruik van het stoomprogramma zit er warm water in het reservoir
Veelgestelde vragen / Na gebruik van het stoomprogramma zit er warm water in het reservoir
Dit is gebruikelijk. Restwater vanuit de stoomgenerator wordt teruggepompt naar het reservoir. Zo blijft er geen water achter in de stoomgenerator en wordt kalkvorming verminderd. Wél dient u na gebruik het reservoir te legen, zodat er ook geen kalk ontstaat in het reservoir. En bij een nieuwe bereiding wordt zo geen ‘oud’ water gebruikt.
De opwarmfase duurt langer dan normaal
Veelgestelde vragen / De opwarmfase duurt langer dan normaal

Kalkvorming kan hiervan de oorzaak zijn. En dat is weer een gevolg van de waterhardheid van het leidingwater. Ontkalk het toestel conform de gebruiksaanwijzing. Indien uw toestel helemaal niet op temperatuur komt, is er een technisch probleem. U kunt dan een afspraak inplannen met een monteur.

De stoomschaal trekt krom bij het gebruik van combi-stomen
Veelgestelde vragen / De stoomschaal trekt krom bij het gebruik van combi-stomen
De stoomschaal is alleen geschikt voor gebruik in de stoomoven (maximaal 100°C). Bij gebruik van de oven met ondersteuning van de stoomfunctie dient de bakplaat te worden gebruikt.
Er is veel condens in de ovenruimte na gebruik van het stoomprogramma
Veelgestelde vragen / Er is veel condens in de ovenruimte na gebruik van het stoomprogramma
Stoom vormt condens dus dit is normaal. Laat het apparaat eerst goed afkoelen en verwijder de condens met een spons, doekje of keukenrol. Maak ten slotte de ovenruimte goed droog.
De deur lekt water
Veelgestelde vragen / De deur lekt water

Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • De sproeiarmen zijn geblokkeerd waardoor er te veel water richting de deur wordt gespoten. Met een naald kunt u de sproeiopeningen weer open maken. Lukt dat niet dan zullen de sproeiarmen vervangen moeten worden.
  • Als het deurrubber (langs de zijkanten en bovenkant van de machine) gescheurd of niet schoon is, dan sluit de deur niet meer goed af. U doet er goed aan om het deurrubber te vervangen. Het onderste deurrubber vervangen kan echter lastig zijn.
  • Als de vaatwasser scheef is gemonteerd sluit de deur niet goed. Als in de vaatwasserdeur een turbodroogsysteem zit, dan is het mogelijk dat het luchtafvoerkanaal niet goed geplaatst is.
  • De vaatwasser kan een technisch probleem hebben in het turbodroogsysteem.
  • Het deurslot sluit niet goed.

Maak hiervoor een afspraak met een monteur. 

Er blijft water in de vaatwasser staan
Veelgestelde vragen / Er blijft water in de vaatwasser staan

Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • De filters zijn verstopt waardoor de machine niet kan afpompen. Verwijder de filters en maak ze schoon.
  • De afvoerpomp wordt geblokkeerd. Dit herkent u door een brommend geluid. Verwijder de filters en anti-slurp kap om de blokkade te verwijderen. Wees hierbij voorzichtig, want de blokkade kan scherp zijn.
  • De afvoerbuis is verstopt en blokkeert de waterafvoer.
  • De afvoerslang is geknikt en blokkeert de waterafvoer.
  • De afdekdop (blauwe dop) van de sifon onder de spoelbak is niet verwijderd.

Als bovenstaande zaken niet de oorzaak zijn dan doet u er goed aan om onze monteur in te schakelen (al is dat voor enkele bovenstaande zaken waarschijnlijk ook al het geval). 

De vaatwasser geeft een foutcode weer
Veelgestelde vragen / De vaatwasser geeft een foutcode weer

Indien de vaatwasser een technisch probleem heeft, dan wordt er een foutcode weergegeven. Dit is een speciaal teken om aan te geven dat er een fout is geconstateerd. Vaak is er ook een piepsignaal te horen. Er zijn verschillende methodes om foutcodes weer te geven: 1. Toestel met display. De foutcode is makkelijk te herkennen aan de aanduiding E(rror) of F(ault) met een getal. Aanduiding E1 of F1 is dus een foutcode.

Bij een toestel zonder display wordt de foutcode als volgt weergegeven: 1. Een combinatie van knipperende lampjes (symbolen). 2. Een lampje die in een bepaald tempo staat te knipperen. De meest lastig te herkennen foutcode is hierbij foutcode 1. Het lampje staat in een vast tempo te knipperen. Vaak wordt er aan de gebruiker gevraagd om te tellen hoeveel keer het lampje knippert. Als u maar door kunt blijven tellen, heeft u te maken met foutcode 1. Het aantal keren dat het lampje knippert geeft de foutcode aan. Ieder type vaatwasser heeft zijn eigen foutcode tabel. Om erachter te komen wat de foutcode aanduidt, dient de foutcode tabel in de gebruiksaanwijzing te worden geraadpleegd. 

Welke materialen zijn niet geschikt voor in de vaatwasser
Veelgestelde vragen / Welke materialen zijn niet geschikt voor in de vaatwasser

De volgende materialen raden wij af om niet in de vaatwasser te doen: 1. Hout. Dit verkleurt en kan niet tegen hoge temperaturen. Daarnaast kan het zijn dat het hout het spoelwater met daarin het wasmiddel wat absorbeert. 2. Aluminium of koper. Dit verkleurt en is niet bestand tegen zout. Aluminium slaat daardoor zwart uit. 3. Antiek of handgemaakt servies of servies met decoraties. Glans en kleur worden aangetast en zijn vaak niet bestand tegen hoge temperaturen. 4. Ivoor of been. Dit is over het algemeen niet bestand tegen hoge temperaturen. 5. Ook niet alle kunststof voorwerpen zijn bestand tegen hoge temperaturen. Kijk daarom eerst of op het voorwerp is terug te vinden of het geschikt is voor plaatsing in de vaatwasser.

De vaatwasser resetten
Veelgestelde vragen / De vaatwasser resetten

Als er een reset plaatsvindt wordt het systeem teruggebracht naar de uitgangspositie. In de handleiding is terug te vinden hoe u het apparaat zelf kunt resetten. Na de reset is de vaatwasser weer gewoon te bedienen. Erg handig als u bijvoorbeeld het verkeerde programma hebt gekozen of wanneer de vaatwasser in een programma blijft hangen. Omdat er nog water in de vaatwasser kan staan, moet na de reset de vaatwasserdeur worden gesloten. De vaatwasser pompt dan het water af.

Het droogresultaat is slecht
Veelgestelde vragen / Het droogresultaat is slecht

Dit kan te maken hebben met een te lage dosering van het glansspoelmiddel of u gebruikt vaatwastabletten zonder glansspoelmiddel. Ook kunt u de vaatwasserdeur beter niet op een kier zetten na afloop van het programma, maar weer volledig sluiten. In alle andere gevallen heeft de vaatwasser een technisch probleem. Schakel hiervoor een monteur in.

De vaatwasser krijgt geen water meer toegevoerd
Veelgestelde vragen / De vaatwasser krijgt geen water meer toegevoerd

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De kraan is dicht, wat te herkennen is aan een brommend geluid. Dit doet zich alleen voor bij nieuw geplaatste machines of wanneer u enige tijd op vakantie bent geweest.
  • De aanvoerslang kan geknikt zijn en de watertoevoer blokkeren. Ook dit herkent u aan een brommend geluid en doet zich alleen voor bij nieuw geplaatste machines.
  • De aquastop kan in werking zijn getreden.
  • De vaatwasserdeur sluit niet goed.

Mochten bovenstaande oorzaken geen uitsluitsel bieden dan is er sprake van een ander (technisch) probleem. Schakel hiervoor een monteur in.

De vaatwasser reageert niet op de bediening
Veelgestelde vragen / De vaatwasser reageert niet op de bediening

In dit geval werken lampjes of een display wel, maar is de vaatwasser niet te bedienen. Dit kan meerdere oorzaken hebben: 1. De vaatwasser staat nog in het programma. In de gebruiksaanwijzing staat op welke wijze je de vaatwasser kunt resetten. 2. De vaatwasser heeft een technisch probleem en er wordt een foutcode weergegeven. In de handleiding is meer terug te vinden over de verschillende typen foutcodes. 3. De bediening heeft een technisch probleem. Schakel hiervoor een monteur in.

De vaatwastablet lost niet op
Veelgestelde vragen / De vaatwastablet lost niet op

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het zeepbakje was vochtig toen het poeder of de vaatwastablet werd toegevoegd.
  • De klep van het zeepbakje wordt geblokkeerd door vaat of een geurvanger.
  • De bewaarplaats van het vaatwasmiddel is vochtig.
  • Er wordt teveel poeder gebruikt.
  • De sproeiarmen zitten verstopt.
  • De vaatwasser heeft een technisch probleem.

Raadpleeg de verpakking van het vaatwasmiddel voor een optimale dosering en raadpleeg de handleiding in het geval van verstopte sproeiarmen. Mocht het probleem zich blijven voordoen of is er sprake van een technisch probleem, schakel dan een monteur in.

Vet en kalkaanslag
Veelgestelde vragen / Vet en kalkaanslag

In de eerste plaats is het goed dat u controleert of de vaat niet te vuil de vaatwasser in gaat. Een beetje vet mag bijvoorbeeld, maar geen hele juskom. Ook kan het zijn dat u op een te lage temperatuur het programma laat draaien. Kies regelmatig een hoge temperatuur (60 ˚C). Stel ook de waterhardheid goed in (zie hiervoor de handleiding) of voeg extra zout toe bij het gebruik van tabletten. In het algemeen is het belangrijk om minimaal één keer per jaar machinereiniger te gebruiken in een lege machine. Ook doet u er goed aan om de filters regelmatig te reinigen. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

Waarom moet ik mijn persoonsgegevens invullen?
Veelgestelde vragen / Waarom moet ik mijn persoonsgegevens invullen?

Op die manier kunnen we u informatie aanbieden die aansluit op uw behoeften. Zo kunnen we met de recepten rekening houden met eventuele dieetwensen. En kunnen we een eventueel servicebezoek vergemakkelijken. 

Kippenborst
Recept / Kippenborst
Met dit sous-vide recept maak je van kip écht iets speciaals! Eenvoudig te bereiden en vol van smaak.
Gevogelte - heel
Recept / Gevogelte - heel
Het water loopt spontaan in je mond wanneer dit geroosterde gerecht met een goudbruine korst uit de oven haalt. Genieten op een zondag, of als basis bij een andere heerlijke maaltijd.
Drumsticks
Recept / Drumsticks
Drumsticks kunnen perfect worden bereid in de oven. Heerlijk om stiekem met je handen op te eten, met een stapel servetjes ernaast.
Kalkoen
Recept / Kalkoen
Met deze sappige kalkoen tover je elke maaltijd om tot een feestmaal!
Gevogelte - borst
Recept / Gevogelte - borst
Een geweldig en gezond recept voor een drukke doordeweekse avond. Dit eenvoudig te bereiden recept is zeer geschikt voor in een vet-arm dieet.
Vis - gegrild
Recept / Vis - gegrild
Dit gezonde mediterraanse gerecht brengt je gelijk in een zomerse stemming. Er is niks lekkerder dan een gegrilde verse vis met een heerlijk glas wijn. En dit recept is ook nog eens zeer laag in calorieën en vet!
Visfilet
Recept / Visfilet
Dit supersnelle recept voor visfilets is verleidelijk, smaakvol en zeer geschikt om te gebruiken bij een gezonde maaltijd. Het ideale zomerrecept!
Schelpdieren
Recept / Schelpdieren
Het ideale gerecht voor liefhebbers van zeevruchten die graag wat speciaals willen. De zoete hint van schelpen gaat zeer goed samen met de zoute prosciutto. Wat een combinatie!
Gebakken aardappelen
Recept / Gebakken aardappelen
Heerlijk krokante aardappelstukjes. Ideaal als bijgerecht of juist als hoofdgerecht samen met een salade voor de echte aardappelliefhebber!
Bonen
Recept / Bonen
Geweldig recept om toe te voegen aan 1-pan gerechten, salades, stoofschotels of stamppot.
Bruine linzen
Recept / Bruine linzen
Eenvoudige schotel vol met aardse smaken, past perfect bij salades. Doe er voor het serveren wat versgesneden kruiden zoals peterselie, bieslook of dragon bij.
Rode linzen
Recept / Rode linzen
Rode linzen vormen een ideaal ingrediënt voor een gezonde maaltijd. Boost je salade of stoofschotel met de eiwitten en kleur van rode linzen.
Bloemkool - heel
Recept / Bloemkool - heel
Vergeet je oude herinneringen aan papperige bloemkool. Met dit recept kook je de perfecte bloemkool.
Bloemkool - roosjes
Recept / Bloemkool - roosjes
Vergeet je oude herinneringen aan papperige bloemkool. Met dit recept kook je de perfecte bloemkool.
Broccoli - heel
Recept / Broccoli - heel
Broccoli is ideaal als bijgerecht bij allerlei soorten maaltijden.
Broccoli - roosjes
Recept / Broccoli - roosjes
Broccoli is ideaal als bijgerecht bij allerlei soorten maaltijden.
Wortel - heel
Recept / Wortel - heel
Gebruik wortels als supergezond bijgerecht of in een frisse salade. Of het nou zomer of winter is, dit is altijd een goed idee!
Wortel - schijfjes
Recept / Wortel - schijfjes
Gebruik wortels als supergezond bijgerecht of in een frisse salade. Of het nou zomer of winter is, dit is altijd een goed idee!
Maïs
Recept / Maïs
Heerlijk zoete maïs is een verrassing in iedere stoofschotel, salade, stamppot of vulling.
Vissteak - gestoomd
Recept / Vissteak - gestoomd
Met dit recept maak je vers gestoomde vissteaks. Serveer het met wat zomergroenten en je hebt een heerlijk gezonde maaltijd!
Vis - heel - gestoomd
Recept / Vis - heel - gestoomd
Gestoomde vis is altijd een goed idee voor als je een super gezonde lunch of diner wil. Combineer het met wat salade en genieten maar!
Mosselen - gestoomd
Recept / Mosselen - gestoomd
Serveer deze gestoomde mosselen in een hele grote schaal, en aanvallen maar!
Kastanjes
Recept / Kastanjes
Proef de herfst met warme kastanjes.
Visfilet - gestoomd
Recept / Visfilet - gestoomd
Het bereiden van vis met stoom zorgt ervoor dat de sappige smaak en stevige structuur blijven behouden. En het was nog nooit zo makkelijk om klaar te maken!
Biefstuk
Recept / Biefstuk
Met dit recept zet je biefstuk op tafel als een ware chefkok! Verras iedereen met dit heerlijk gelijkmatig gegaarde stuk vlees.
Varkensvlees
Recept / Varkensvlees
Als je een recept met varkensvlees zoekt om een goede indruk mee achter te laten, gebruik dan deze! Met de stap-voor-stap instructies zet je binnen no-time heerlijk mals en sappig varkensvlees op tafel.
Lamsvlees
Recept / Lamsvlees
Ideaal voor een dinertje met vrienden of familie, dit recept voor een overheerlijk stukje lamsvlees. Vol van smaak en heerlijk gekruid!
Eendenborst
Recept / Eendenborst
Een feestje in je mond met deze eendenborstfilet. Een sappig stukje vlees vol van smaak!
Kalkoenfilet
Recept / Kalkoenfilet
Bereid heerlijke kalkoenfilet door de instructies van dit recept te volgen. Op smaak brengen met wat rozemarijn en tijm en dit wordt gegarandeerd een goede maaltijd. Serveer het met wat groenten.
Vissteak
Recept / Vissteak
Een luxe gerecht, maar zo makkelijk te bereiden. Een ware smaaksensatie voor speciale gelegenheden.
Visfilet
Recept / Visfilet
Op deze manier bereid je de beste visfilets ooit! Volg de instructies voor een heerlijk vullend gerecht.
Schelpen
Recept / Schelpen
Dit lichte, zomerse recept met schelpen zal je inspireren om een cocktail party te organiseren! Ook ideaal als lichte maaltijd voor de liefhebbers van zeevruchten.
Garnalen
Recept / Garnalen
Verras je gasten met dit geweldige recept voor garnalen. Een simpel maar elegant gerecht.
Octopus
Recept / Octopus
Deze gemakkelijk te bereiden octopus sous-vide-stijl brengt je in Oosterse sferen!
Asperges
Recept / Asperges
De beste manier om asperges te bereiden. Heerlijk als bijgerecht of door een salade.
Aubergine
Recept / Aubergine
Ideaal als vegetarisch hoofdgerecht, of als snack met wat lekkere dipsaus.
Kikkererwten
Recept / Kikkererwten
Kikkererwten zijn zeer veelzijdig om mee te koken. Het kan als basisingrediënt dienen in stoofschotels, humus, salades en gezonde snacks.
Venkel
Recept / Venkel
De lichte anijssmaak van venkel gaat prachtig samen met vis, varkensvlees en kip. Ook heerlijk in fruitsalades!
Koolraap - plakjes
Recept / Koolraap - plakjes
Bereid deze zoete koolrapen in plaats van aardappelen, om je gasten te verrassen.
Rode biet - heel
Recept / Rode biet - heel
Rode bieten zijn een levendige toevoeging aan je bord!
Radicchio
Recept / Radicchio
Radicchio is heerlijk voor in de winter. Belegd met plakjes ham en kaas is dit een sensatie voor je smaakpapillen!
Asperges
Recept / Asperges
Deze ultieme lentegroenten zijn ideaal als aanvulling op je maaltijd.
Spinazie
Recept / Spinazie
Gebruik dit recept als startpunt voor een heerlijk en gezonde maaltijd!
Snijbieten
Recept / Snijbieten
Snijbieten zijn een goede aanvulling op vis en wild.
Gemengde groenten
Recept / Gemengde groenten
Dit tijdbesparende recept komt zeer handig van pas na een drukke dag.
Chinese kool
Recept / Chinese kool
Lekker, gezond en perfect voor bij elke maaltijd met vlees en aardappelen, of lekker door de stamppot.
Rijstpudding
Recept / Rijstpudding
Wat is de ultieme smaak uit je kindertijd? Rijstpudding! Heerlijk gekruid met kaneel, puur genieten op een winterse dag.
Appel - partjes
Recept / Appel - partjes
Gesneden en bereid in de oven, eventueel met wat kaneel, is dit de perfecte vitamine snack.
Abrikozen - helften
Recept / Abrikozen - helften
Breng abrikozen naar een ander niveau met een behandeling in de oven. Een zoet genot voor iedereen!
Perzik - helften
Recept / Perzik - helften
Lekker bij het ontbijt met wat yoghurt en ontbijtgranen, of als toevoeging aan een zomers dessert.
Kersen
Recept / Kersen
Kersen zijn heerlijk met wat chocolade en amandelen, of als toevoeging aan zowel een zomers of winters dessert.
Kruisbessen
Recept / Kruisbessen
Het is gewoon een kwestie van weten hoe je deze kruisbessen kan omtoveren tot een heerlijk zoete en sappige traktatie.
Peer stukken
Recept / Peer stukken
Snijd de peer in kleine stukjes, laat de oven zijn werk doen en maak het vervolgens af met room, yoghurt en zoete kruimels. Een heerlijke traktatie die niemand kan weerstaan!
Pruimen
Recept / Pruimen
Pruimen zijn vol van smaak en bieden een ultieme verrijking van kleur aan je bord.
Rabarber
Recept / Rabarber
Maak het meeste van dit seizoensfruit en zet het in de oven. Smakelijk bij een dessert of als boost van de gezondheid bij het ontbijt.
Nectarines
Recept / Nectarines
Fris en vol van smaak. Een zoete en fruitige verwennerij.
Zuurkool met worst
Recept / Zuurkool met worst
Zuurkool en worst zijn een uitstekende combinatie. In de oven behoudt het gerecht alle voedingsstoffen en smaak. Serveer het met mosterd of mierikswortel, een echte lekkernij!
Garnalen - gestoomd
Recept / Garnalen - gestoomd
Deze makkelijk te bereiden gestoomde garnalen zijn ideaal voor een cocktail party of in een gerecht dat een vleugje van de zee aan tafel brengt.
Varkensvlees - gebraden
Recept / Varkensvlees - gebraden
Met dit recept zet je vanavond heerlijk en mals varkensvlees op tafel. De geur van geroosterd vlees op smaak gebracht met kruiden, citroen en peterselie zal iedereen aan tafel krijgen.
Rundvlees - gebraden
Recept / Rundvlees - gebraden
Een stukje perfect gebraden rundvlees is altijd een indrukwekkend gerecht om voorgeschoteld te krijgen. Maak het extra speciaal met wat mosterd en mosterdzaadjes.
Kalfsvlees - gebraden
Recept / Kalfsvlees - gebraden
Een keer wat anders dan geroosterd rundvlees? Probeer geroosterd kalfsvlees. Samen met wat bacon, kruiden en augurk goed voor een heerlijke smaaksensatie.
Lamsracks
Recept / Lamsracks
Één van de lekkerste delen van een lam zijn de ribben. Bereid deze sappige en malse lamsracks met een verrassende veggie-smaak.
Varkensvlees
Recept / Varkensvlees
Neem de tijd om dit gerecht langzaam te roosteren op lage temperatuur. Heerlijk op smaak gebracht met kruiden, citroen en peterselie. Geheid een favoriet!
Rundvlees
Recept / Rundvlees
Extra langzaam geroosterd rundvlees op lage temperatuur. Heerlijk!
Kalfsvlees / lamsvlees
Recept / Kalfsvlees / lamsvlees
Een heerlijk stuk vlees, langzaam geroosterd op lage temperatuur. Gegarandeerd sappig en mals!
Yoghurt
Recept / Yoghurt
Trakteer jezelf op deze frisse en romige zelfgemaakte yoghurt.
Rijst
Recept / Rijst
Rijst is het ideale bijgerecht voor velen, maar ook een goed alternatief voor pasta.
Bruine rijst
Recept / Bruine rijst
Bruine rijst is een gezonde keuze voor een voedzame maaltijd. Ideaal als bijgerecht, bij een maaltijdsalade of als vulling.
Risotto
Recept / Risotto
Deze risotto met courgette, uien en kip is ideaal als snelle maaltijd, want roeren is bij dit recept niet nodig. Combineer alle ingrediënten en in de oven maar! Kan het nog eenvoudiger?
Paprika
Recept / Paprika
Perfect voor salades, spreads en vullingen. Een goede toevoeging aan een gezonde maaltijd!
Kool
Recept / Kool
Eenvoudig koolrecept als bijgerecht, past goed bij elke maaltijd!
Erwten
Recept / Erwten
Breng wat kleur naar je bord! Het zoete van de erwten past ontzettend goed bij hartige hoofd- of bijgerechten.
Spruitjes
Recept / Spruitjes
Het ideale gerecht voor in de herfst of winter. Hoewel ze meestal worden geserveerd als bijgerecht, zijn spruitjes ook heerlijk in een salade.
Sperziebonen
Recept / Sperziebonen
Lekker voor bij de lunch of als bijgerecht! Probeer sperziebonen ook eens in combinatie met een gesneden sjalotje en wat knoflook.
Aubergine
Recept / Aubergine
Ideaal als vegetarisch hoofdgerecht, of als snack met wat lekkere dipsaus.
Courgette
Recept / Courgette
Probeer eens iets nieuws met courgette. Altijd een frisse en lichte keuze in de zomer.
Aardappelen - heel
Recept / Aardappelen - heel
Gepureerd, gebakken, gekookt, gepoft of gestoomd; aardappelen zijn ideaal als gezonde variant op comfort food.
Aardappel - partjes / plakjes
Recept / Aardappel - partjes / plakjes
Deze aardappelstukjes zijn makkelijk en heerlijk als bijgerecht.
Wortel - schijfjes
Recept / Wortel - schijfjes
Een super gezond bijgerecht dat je maaltijd opleukt met wat kleur en een zoete taste. Vooral een ideale toevoeging aan geroosterd vlees!
Aardappelen
Recept / Aardappelen
Dit is waarschijnlijk een perfect recept voor aardappelliefhebbers. Super eenvoudig, maar met een heerlijk resultaat. Een goede keuze voor elke gelegenheid!
Gebakken bonen met eend en paddenstoelen (doodstrompet)
Recept / Gebakken bonen met eend en paddenstoelen (doodstrompet)
Ben je op zoek naar een speciaal recept waarmee je écht indruk maakt op je gasten? Zet dan met dit recept een heerlijk hoofdgerecht op tafel!
Geroosterde rode biet met tijm en geitenkaas
Recept / Geroosterde rode biet met tijm en geitenkaas
Met deze heerlijke combinatie van geroosterde bieten met verse tijm, geitenkaas en walnoten trakteer je je smaakpapillen. Een must-try!
Rundvlees - gestoofd
Recept / Rundvlees - gestoofd
Met dit eenvoudige recept voor gestoofd rundvlees zet je zo een restaurantwaardige maaltijd op tafel. En dat uit je eigen oven!
Gevogelde - gevuld
Recept / Gevogelde - gevuld
Een klassiek gerecht verpakt met smaken voor een speciale gelegenheid. Warm of koud, gevogelte met een heerlijke vulling is gegarandeerd favoriet voor iedereen.
Wild - stukken
Recept / Wild - stukken
Heerlijk gekruid wild, belegd met bacon, en zeer goed in combinatie met aardappelpuree. Dit decadente gerecht heeft dé wow-factor en is gewoon perfect voor speciale gelegenheden.
Gehaktbrood
Recept / Gehaktbrood
Geniet van deze voordelige en gemakkelijk te bereiden familiemaaltijd die koud ook ideaal past bij een picknick. De winterpeen en paprika geven het geheel een zoete taste.
Vis - gestoofd
Recept / Vis - gestoofd
Dit simpele maar feestelijke gerecht zit vol met smaak. Het is gegarandeerd het ideale hoofdgerecht voor een dinertje met vrienden of familie.
Gebakken broccoli en aardappelen
Recept / Gebakken broccoli en aardappelen
Een klassieke combinatie van smaken en dat allemaal bereid in slechts 1 pan. Een maaltijd om de vingers bij af te likken en ook nog eens ideaal voor vegetariërs!
Gevulde tomaten
Recept / Gevulde tomaten
Drukke dag gehad? Deze snelle veggie-maaltijd zet je zo op tafel. We raden je aan een grote ovenschaal te gebruiken want dit gerecht valt beslist in de smaak!
Moussaka met aardappelen
Recept / Moussaka met aardappelen
Deze eenvoudige ovenschotel bestaat uit een laag aardappelschijfjes, bedekt met een laag gehakt en groenten, afgetopt met een romige béchamelsaus en goudbruine kaaskorst. Een zeer smaakvol gerecht!
Groentesoufflé - rauwe ingrediënten
Recept / Groentesoufflé - rauwe ingrediënten
Doe je voordeel met de seizoensgroenten voor deze verse groentensoufflé.
Soufflé - gekookte ingrediënten
Recept / Soufflé - gekookte ingrediënten
Deze soufflé kan als hoofdgerecht worden geserveerd maar ook als voorgerecht samen met een groene salade. Het hele jaar door, zeer eenvoudig te bereiden! De goudbruin gebakken kaas maakt het helemaal af.
Soufflé - zoet
Recept / Soufflé - zoet
Wordt nostalgisch met dit heerlijke dessert van zoete soufflé met rijst. Het ideale comfort food, meteen vanuit de oven geserveerd.
Gegratineerde aardappelen
Recept / Gegratineerde aardappelen
Als je houdt van romig is dit klassieke recept voor gegratineerde aardappelen een must-try! Serveer het als hoofdgerecht samen met wat knapperig brood en een grote kom salade erbij.
Brood
Recept / Brood
Wat ruikt er nou meer naar thuis dan versgebakken brood? Probeer dit geweldige recept voor een vers huisgemaakt brood.
Boekweitbrood
Recept / Boekweitbrood
Een sneetje van dit versgebakken brood van boekweitmeel is vooral heerlijk met wat boter en marmelade.
Volkorenbrood
Recept / Volkorenbrood
Met dit brood voeg je een vleugje warmte toe aan je maaltijd. De zoete en rijke smaken van dit volkoren brood is iets wat je zeker een keer moet proberen.
Roggebrood
Recept / Roggebrood
Dit roggebrood heeft een donkere kleur en een zeer rijke smaak. Ideaal voor sandwiches of gezonde hapjes.
Speltbrood
Recept / Speltbrood
Spelt heeft een heerlijke nootachtige smaak en bevat meer vezels en mineralen dan de standaard tarwesoorten, wat het makkelijker te verteren maakt. Gebruik speltmeel in je huisgemaakte brood en voeg wat mineraal water toe voor een extra zachte textuur.
Broodjes
Recept / Broodjes
Kinderen zijn vaak dol op broodjes. Het is dan ook een ideaal recept om ze mee te laten helpen met het bakken en natuurlijk om na de tijd samen op te peuzelen.
Homepage
Content pagina / Homepage
Al 70 jaar lang toont ATAG haar passie voor koken in de vorm van kwalitatieve keukenapparatuur. Bekijk ons volledige assortiment online.
Magna
Content pagina / Magna
Functionaliteit en prijswinnend design komen prachtig samen in de MAGNA-lijn van ATAG. Kies voor groots genieten in de keuken met deze echte blikvangers.
Service
Content pagina / Service
Garantieregistratie, product handleidingen, onderdelen bestellen of een vraag stellen. Bekijk de diverse service opties.
Hood in Hob
Content pagina / Hood in Hob
Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Ervaar onbeperkt vrij zicht tijdens het koken met ATAG.
Vraag of probleem melden
Content pagina / Vraag of probleem melden
Een service vraag of probleem melden? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact op.