Beste klant, onze systeembeveiliging is geüpgraded en single sign-on is ingeschakeld voor onze merken (ATAG, ASKO en ConnectLife). Hierdoor zijn jouw gegevens beter beschermt en ben jij nu in staat naadloos tussen onze merken te schakelen. Als onderdeel van deze upgrade verzoeken wij je het wachtwoord van je Mijn ATAG account opnieuw in te stellen. Dit doe je door de link “Wachtwoord vergeten” te gebruiken, die je vind onder de social login op de mijn account pagina (deze vind je links bovenin op onze website). Heb je het wachtwoord al opnieuw ingesteld? Dan hoeft je niets te doen. Heb je nog geen Mijn ATAG account? Dan moet je je eerst registreren. Bedankt.

Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling


Gas of inductie

Misschien wel de moeilijkste beslissing die u moet nemen bij het aanschaffen van een nieuwe keuken; gas, inductie of een combinatie? Er zijn steeds meer initiatieven om nieuwbouwhuizen niet op het gasnetwerk aan te sluiten. Betekent dit dat koken op inductie hét koken van de toekomst is?

Wat is beter - gas of inductie

Als u vrijheid heeft om te kiezen is de belangrijkste vraag wat voor u het beste werkt en welke eigenschappen u het belangrijkst vindt. In de hoop de keuzestress iets te verlichten vergelijken wij de twee hittebronnen met elkaar door de voor- en nadelen te belichten.

Prestatie

Met de inductieplaten van tegenwoordig is elektrisch koken heel snel, sneller zelfs dan gas door de directere energieoverdracht. Zowel bij gas als inductie reageert de plaat direct op het hoger of lager zetten van de energietoevoer. Echter is de ideale bereidingshitte van een maaltijd makkelijker terug te zetten bij inductie doordat de hitte intensiteit is weergegeven in cijfers.

Als het om wokken gaat staat gas het dichtst bij de echte Aziatische wok ervaring, vandaar ook dat veel mensen ervoor kiezen om een inductie kookplaat te combineren met gas (de Fusion Volcano wokbrander). Dit komt doordat het met een inductiekookplaat lastiger is hitte te genereren rond de ronde bodem van een traditionele wok. Daarbij komt dat je bij traditioneel wokken de pan draait en optilt, dit is niet aan te raden op een inductieplaat. Een deel van het plezier in wokken zit hem in het spelen met vuur, om dit te ervaren is koken op (gedeeltelijk) gas aan te raden. Om alsnog te kunnen wokken op een inductie kookplaat kunt u gebruik maken van een komwok, zo tovert u ook zonder Fusion Volcano kruidige en kleurrijke wokgerechten uit uw keuken.

Beleving

Voor sommige koks zit een deel van de kookbeleving in vuur, vlam in de pan en het optillen van pannen van de pandragers. Mocht dit voor u een belangrijk element van het kookplezier zijn en mocht u vrij zijn in uw keus, dan sluit een gaskookplaat wellicht het beste aan bij uw wensen.

Daarnaast biedt een ATAG inductiekookplaat met Bridge Induction zones een wereld van culinaire mogelijkheden. Naast de afzonderlijke kookzones voor bakken en braden, kan via een Teppan Yaki bakplaat of grillplaat een groter kookoppervlak worden gevormd. Zo staan u als kookliefhebber in een handomdraai twee alternatieve bereidingswijzen ter beschikking: de Japanse stijl en het moderne grillen.

Een andere vorm van beleving zit in hem in de connectivity. Wat dat betreft heeft inductie de toekomst, inductieplaten met touchscreen vormen een mooie stap richting de volledig slimme keukens van de toekomst.

Wat is goedkoper?

Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal). Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.

Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren. Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.

Veiligheid

Doordat een inductie kookplaat zelf niet direct wordt verhit, is de kans op verbrandingen minder groot. De glazen plaat zal nauwelijks heet worden en ook sneller weer afkoelen dan gasbranders. Een ander voordeel van inductie met betrekking tot veiligheid is het kinderslot dat inductiekookplaten hebben, zo kunnen kinderen de platen niet uit zichzelf aan zetten. Daarnaast zal door onze pandetectie een inductiekookplaat alleen actief zijn wanneer deze een pan herkent, dit is niet alleen veiliger maar bespaart ook nog eens energie.

De thermische beveiliging van de ATAG gaskookplaten zorgt ervoor dat bij het ontsteken van de gasvlam een thermokoppel in minder dan één seconde wordt opgewarmd, zodat er een beveiligingsmechanisme in werking treedt dat controleert of de brander warm blijft. Als de vlam dooft door bijvoorbeeld overkoken of een tochtvlaag, dan wordt de gastoevoer naar deze brander onmiddellijk afgesloten.

Hygiëne

Misschien wel het eerste voordeel dat mensen te binnen schiet wanneer ze denken aan koken op inductie: makkelijk schoonmaken! Dit is zeker een voordeel van koken op inductie, na het koken haalt u met gemak een doek over de plaat en alles is weer schoon. Daarnaast bakken etensresten niet vast aan de glazen plaat en veegt u deze gemakkelijk weg.

Het schoonmaken van een gaskookplaat zal meer van u tijd vragen door de pandragers, knoppen en openingen. Desondanks heeft ATAG het schoonmaken van een gasfornuis stukken makkelijker gemaakt. De gaskookplaten bestaan uit makkelijk afneembare branders, welke zijn afgewerkt met een Keradur laag, deze hitte bestendige en krasvaste lak zorgt voor meer schoonmaakgemak en een langere levensduur.

Daarnaast maken wij bij onze Matrix RVS lijn gebruik van een speciale easy clean coating, waar vuil eenvoudig van los komt. Ook bij de Grafietlijn is nagedacht over schoonmaakgemak, door de geëmailleerde vangschaal maakt u eenvoudig uw plaat weer brandschoon.

De gaskookplaten uit de ATAG MAGNA serie zijn voorzien van keramisch glas en pandragers van extra hoogwaardig gietijzer met een matzwarte geëmailleerde toplaag, dit zorgt dat de onderdelen eenvoudig en streeploos schoon zijn te maken.

Uitstraling

Echte schoonheid zit dan misschien wel van binnen, maar het is mooi mee genomen als zowel de binnen als buitenkant indruk maakt. Nu valt over smaak alleen niet te twisten, in een industriële of landelijke inrichting komt een gaskookplaat prachtig tot zijn recht; terwijl in een strakke moderne keuken een inductiekookplaat misschien mooier uitkomt. Maar deze twee stijlen combineren kan natuurlijk ook heel mooi! Dat ziet u bij de strakke en stijlvolle Grafietlijn van ATAG welke prachtig combineert met een houten en landelijke keuken. Hoe dan ook, als het aan ons ligt is zowel een inductie- als een gaskookplaat een blikvanger in de keuken.

Als stijlvol alternatief voor de zwart glanzende inductiekookplaten biedt ATAG een matzwarte inductieplaat met uniek geborsteld patroon. Deze levert niet alleen een stijlvolle, moderne en tijdloze look op, maar heeft ook een paar unieke eigenschappen; hij is namelijk extra gemakkelijk streeploos schoon te maken en pannen blijven er stevig op staan door de antislip eigenschappen.

Conclusie

Dan nu de grote vraag; gas of inductie? Dit is heel afhankelijk van uw wensen, kookstijl en natuurlijk de aanwezigheid/afwezigheid van een gasaansluiting. Is koken uw passie en staat u het liefst uren in de keuken op een vrije dag? Dan voegt een gaskookplaat waarschijnlijk iets speciaals toe aan uw kookbeleving. Heeft u kleine kinderen en wilt u vooral een veilige keuken en een kookplaat die makkelijk schoon te maken is? Dan is een inductieplaat aan te raden. Of kies voor “the best of both worlds” en ga voor een inductie/gas combinatie met de ATAG Fusion Volcano, die een extreem hete en geconcentreerde vlam genereert.

 

Kookt u het liefst op gas, maar twijfelt u om een inbouw gaskookplaat aan te schaffen omdat u niet zeker weet of uw woning de komende jaren nog aangesloten blijft op het gasnetwerk? Kies dan voor een gaskookplaat van ATAG. Mocht binnen 10 jaar uw gasaansluiting vervallen ontvangt u, geheel gratis, een nieuwe inductiekookplaat. Zo bent u de komende 10 jaar gegarandeerd van vele uren kookplezier. Voor meer informatie zie: www.atag.nl/kookgarantie

ATAG Gaskookplaten

Onze gaskookplaten zijn het resultaat van decennia ontwikkeling en inzicht in de behoeften van de Nederlandse kok. Daarnaast beschikken diverse modellen over de unieke Fusion Volcano wokbrander. Een wokbrander met een goede hete kern, zodat u echt kunt wokken.

Bekijk onze gaskookplaten

ATAG Inductiekookplaten

ATAG inductiekookplaten zijn de ultieme alleskunners. Zachtjes sudderen, krachtig bakken en grillen. Ook met geïntegreerde afzuiging, zodat u geen losse afzuigkap nodig heeft. Voorzien van fraai design en veel gebruiksgemak, zoals intuïtieve bediening en Bridge Induction om twee kookzones aan elkaar te koppelen tot één grote zone.

Bekijk onze inductiekookplaten

Gas of inductie? Bekijk de verschillen | ATAG | atag-nl