Beste klant, onze systeembeveiliging is geüpgraded en single sign-on is ingeschakeld voor onze merken (ATAG, ASKO en ConnectLife). Hierdoor zijn jouw gegevens beter beschermt en ben jij nu in staat naadloos tussen onze merken te schakelen. Als onderdeel van deze upgrade verzoeken wij je het wachtwoord van je Mijn ATAG account opnieuw in te stellen. Dit doe je door de link “Wachtwoord vergeten” te gebruiken, die je vind onder de social login op de mijn account pagina (deze vind je links bovenin op onze website). Heb je het wachtwoord al opnieuw ingesteld? Dan hoeft je niets te doen. Heb je nog geen Mijn ATAG account? Dan moet je je eerst registreren. Bedankt.

Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Dag iedereen,

Het is alweer december, de maand waar ik zo van hou. Hoog tijd om jullie leuke recepten voor te stellen helemaal passend in deze periode van het jaar. Vandaag heb ik mijn eerste kerstmannetjes (uit gistdeeg) in mijn ATAG-oven gemaakt. Ik voegde tijdens het bakken wat stoom toe en het resultaat was verbluffend.

Wist je dat de ATAG-oven een speciaal programma heeft om makkelijk deeg te laten rijzen. Meer nog, je kan dit programma zelfs vergelijken met de professionele toepassingen die een bakker gebruikt. Nadien heb ik voor het bakken de hetelucht-functie gebruikt en heb ik stoom toegevoegd. Mijn kerstmannetjes zijn hierdoor mooi gerezen maar vooral heel zacht langs de binnenkant. Wat een plezier!

Dit recept is bijzonder eenvoudig en buitengewoon lekker. Ze lijken op de cougnous die je ook bij de bakker kan kopen. Ze zijn hemelszacht op voorwaarde dat je ze de dag zelf opeet. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, dat is ze aanpassen naar jouw smaak én goesting (met rozijnen, met chocolade) om er dan met Kerstmis samen met een lekkere kop chocolademelk volop van te genieten!

Ingrediënten

• 500g bloem
• 200ml lauwe melk
• 30g verse gist
• 40g suiker
• 2 eigelen + 1 eigeel voor de afwerking
• 8g zout
• 125g zachte boter
• Als garnituur : rozijnen, parelsuiker, chocoladeparels, ...

Bereiding

• Doe de bloem in een mengkom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de gist, de lauwe melk, de suiker en de 2 eigelen toe.
• Voeg langs de zijkant het zout en de zachte boter toe. De gist en het zout mogen niet met elkaar in contact komen.
• Kneed tot je een glad en homogeen deeg bekomt dat bovendien makkelijk van de wand van de mengkom komt.
• Laat het deeg in de mengkom 30 minuten rijzen in de ATAG-oven. Gebruik hiervoor de functie 'deeg rijzen'.
• Klop het deeg nadien met de hand plat om het teveel aan zuurstof te verwijderen.
• Weeg het deeg en voeg 10% garnituur toe. Als je deeg bvb 1 kg weegt dan voeg je 100 g rozijnen, parelsuiker of chocoladeparels toe.
• Maak van het deeg verschillende deegbolletjes. Varieer in gewicht tussen 125g en 250g.
• Maak van de verschillende bolletjes een kerstmannetje.
• Laat het kerstmannetje vervolgens 30 minuten rijzen in de oven en gebruik hiervoor de functie 'deeg rijzen'.
• Strijk het kerstmannetje in met het eigeel.
• Verwarm de oven op 210 graden. Kies voor Hetelucht met een toevoeging van stoom en bak gedurende 15 à 20 minuten.

Mélanie Mayné recept Cougnous | ATAG | atag-nl