Met 'Mijn ATAG' is al jouw apparaat informatie opgeslagen op een plek. Erg handig als je een storing wilt melden, nieuwe apparaten wilt registeren of meer informatie zoekt over je apparaat.

De voordelen van een 'mijn ATAG' account:
* registreer jouw apparaat en activeer Garantie Plus!
* meld jouw storing snel en eenvoudig
* vind informatie over jouw apparaat

Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Soezendeeg is voor veel patissiers vaak vijand nummer 1. Het deeg maken lijkt op het eerste zicht makkelijk maar in realiteit draait het vaak anders uit. Ik maak voorgoed komaf met jouw ergste (bak)nachtmerries en bezorg jou voortaan enkel zoete dromen !

Vandaag stel ik jullie mijn recept voor. Ik vul het aan met mijn ervaring, een duidelijke uitleg en een geweldige oven. Kortom, je hebt geen excuus meer om het niet eens opnieuw te proberen.

Wat is nu de oorzaak van ‘mislukte’ soesjes?

Er zijn 2 kritische momenten in het recept : het drogen van het deeg en het toevoegen van de eieren. Er is namelijk een verband tussen het drogen van het deeg en de hoeveelheid eieren (want hoe droger het deeg, hoe meer eieren je zal moeten toevoegen)

In elk recept wordt een bepaalde hoeveelheid ei vermeld. Maar zoals ik je al vertelde, moet je de hoeveelheid ei als een variabele zien. Hoe kom je dit te weten ? Wel, er bestaan verschillende trucjes om te weten of het deeg de gewenste textuur heeft.  Allereerst wanneer je het deeg droogt, moet er dun filmpje te komen liggen op de bodem van de kom. Daarnaast kan je na het toevoegen van de eieren een kleine test doen. Je doet een hoeveelheid deeg op een grote lepel en je houdt het naar beneden.  Als het deeg er niet meteen afloopt maar ‘de vorm van een hanekam’ heeft, dan is jouw deeg perfect.

Om mijn soezen mooi rond te maken, heb ik tot slot nog een geheim trucje. Ik bedek ze met een krokant laagje wat ze in het Frans zo mooi ‘craquelin’ noemen.

En ja, als je er na al deze uitleg nog niet in slaagt om soesjes te bakken , dan kan ik je alleen maar aanbevelen om een atelier bij mij te volgen.  Pas dan zal het bakken van soesjes geen geheimen meer kennen.

RECEPT

  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Baktijd: 25 minuten
  • Hoeveelheid: 2 bakplaten vol met soesjes
  • Moeilijkheid: gemiddeld

 

 

Ingrediënten

Voor het soezendeeg:

• 125g water
• 2 snuifjes zout
• 2 snuifjes suiker
• 60g boter
• 80g bloem
• 2 à 3 eieren

Voor het krokant laagje:
• 25g bloem
• 25g boter
• 25g suiker

Werkwijze

Voor het krokante laagje:
• Meng de boter met de suiker en de bloem.
• Doe het deeg tussen 2 vellen bakpapier.
• Zet het 15 minuten in de diepvriezer.

Voor de soesjes:
1. Verwarm de oven voor op 210 graden, kies voor hetelucht
2. Verwarm de boter samen met het zout, de suiker en het water in een kookpot
3. Zeef de bloem
4. Wanneer het mengsel begint te koken, voeg je de bloem erbij en je blijft met een spatel roeren tot het mengsel van de onderkant van de kom loskomt
5. Doe het deeg in een andere kom en voeg één voor één de eieren toe
6. Neem een spuitzak met een spuitmond van 7 mm en vul het met het deeg
7. Leg bakpapier op de bakplaten en maak kleine soesjes
8. Bedek de soesjes met kleine cirkeltjes van het krokant deeg
9. Bak gedurende 10 minuten in de ATAG-oven
10. Verlaag de temperatuur van de ATAG-oven tot 180 graden en bak nog 15 minuten

Tips & Tricks

• Je kan de soezen (vers of gebakken) makkelijk invriezen
• Vul de soesjes met een vulling naar keuze: slagroom of banketbakkersroom zijn heerlijk. Maar ook een hartige vulling kan.
• Wil je gekleurde soesjes dan kan je altijd een beetje natuurlijke kleurstof aan deeg toevoegen.

Mélanie Mayné - recept soesjes | ATAG | atag-nl