Soezendeeg is voor veel patissiers vaak vijand nummer 1. Het deeg maken lijkt op het eerste zicht makkelijk maar in realiteit draait het vaak anders uit. Ik maak voorgoed komaf met jouw ergste (bak)nachtmerries en bezorg jou voortaan enkel zoete dromen !
Vandaag stel ik jullie mijn recept voor. Ik vul het aan met mijn ervaring, een duidelijke uitleg en een geweldige oven. Kortom, je hebt geen excuus meer om het niet eens opnieuw te proberen.
Wat is nu de oorzaak van ‘mislukte’ soesjes?
Er zijn 2 kritische momenten in het recept : het drogen van het deeg en het toevoegen van de eieren. Er is namelijk een verband tussen het drogen van het deeg en de hoeveelheid eieren (want hoe droger het deeg, hoe meer eieren je zal moeten toevoegen)
In elk recept wordt een bepaalde hoeveelheid ei vermeld. Maar zoals ik je al vertelde, moet je de hoeveelheid ei als een variabele zien. Hoe kom je dit te weten ? Wel, er bestaan verschillende trucjes om te weten of het deeg de gewenste textuur heeft. Allereerst wanneer je het deeg droogt, moet er dun filmpje te komen liggen op de bodem van de kom. Daarnaast kan je na het toevoegen van de eieren een kleine test doen. Je doet een hoeveelheid deeg op een grote lepel en je houdt het naar beneden. Als het deeg er niet meteen afloopt maar ‘de vorm van een hanekam’ heeft, dan is jouw deeg perfect.
Om mijn soezen mooi rond te maken, heb ik tot slot nog een geheim trucje. Ik bedek ze met een krokant laagje wat ze in het Frans zo mooi ‘craquelin’ noemen.
En ja, als je er na al deze uitleg nog niet in slaagt om soesjes te bakken , dan kan ik je alleen maar aanbevelen om een atelier bij mij te volgen. Pas dan zal het bakken van soesjes geen geheimen meer kennen.
RECEPT
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Baktijd: 25 minuten
- Hoeveelheid: 2 bakplaten vol met soesjes
- Moeilijkheid: gemiddeld