Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Een gezond binnenklimaat

Regelmatig meldt de media over vervuilde buitenlucht, veroorzaakt door bijvoorbeeld de stikstof uitstoot, verkeer of industrie. Steeds vaker komt er ook aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Een belangrijk onderdeel van een gezond binnenklimaat is gezonde lucht in huis. Wist u dat de bewoner de voornaamste veroorzaker is van fijnstof in huis? Uit recente studies van TNO blijkt bijvoorbeeld dat tijdens het koken er veel fijnstoffen vrijkomen. Vooral tijdens het braden van vlees en het wokken van groenten komen er bakluchten vrij waarin zich fijnstofdeeltjes bevinden.

Fijnstof schadelijk voor de gezondheid

Fijnstof is een complexe mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deze deeltjes variëren in grootte en chemische samenstelling. Deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd. Dit zijn deeltjes die niet meer met het oog te zien zijn.

Omdat deze deeltjes zo klein zijn, kan het lichaam deze minder snel opruimen waardoor ze langer in de longen achterblijven na het inademen. Via de longen kunnen ze in het bloed terechtkomen en zo de andere organen bereiken. Hoe schadelijk de dagelijkse blootstelling aan deze hoge concentraties fijnstof is, moet onderzoek uitwijzen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van het longfonds: klik hier voor de website

Ventileren of luchten?

Uit onderzoek van TNO blijkt dat verreweg de meeste fijnstof ontstaat tijdens het bakken en braden van vlees en groenten. Mede doordat nieuwe huizen tegenwoordig volledig zijn geïsoleerd en er onvoldoende afvoer is van kookdampen, blijven deze fijnstofdeeltjes zelfs tot uren na het koken in huis hangen. Goede kookafzuiging is dan ook erg belangrijk. Het advies vanuit TNO voor een goede afvoer van kookdampen is een minimaal vermogen van 300m3/uur, waarbij de kookdampen naar buiten worden afgevoerd, al dan niet via een centraal ventilatiesysteem.

Eisen Afzuigkap

Om kookdampen en geur voldoende af te zuigen, is dus een minimale capaciteit nodig van 300m3/uur. De kap moet minimaal zo groot zijn als de kookplaat Ook de opvang van de vetten in de vetfilters moet voldoende zijn. Op het Europese energie label van een afzuigkap wordt aangegeven wat de vetfilter-efficiëntie van een toestel is, met de letters A tot en met G. Hoe hoger de klasse [A], hoe beter het vet wordt opgevangen. Koken op een inductie kookplaat heeft de voorkeur boven koken op gas. Bij gasverbranding komen meer schadelijke verbrandingsgassen vrij, bij het verwarmen met inductie is dit niet het geval. Vooral bij recirculatie oplossingen is het verstandig om goed te ventileren tijdens en na het koken. Er zijn voor deze toepassing nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geur- en fijnstoffiltering.

Recirculatie of direct naar buiten

Nieuwbouw woningen worden tegenwoordig verplicht energiezuinig gebouwd. Dit betekent onder meer dat huizen met een Warmte Terug Win unit [WTW] worden gebouwd die zorgt voor een balans geventileerde woning. Hierin is de aan- en afvoer van binnenlucht op elkaar afgestemd en wordt de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de toevoerlucht voor te verwarmen.

In veel gevallen zorgt dit systeem er onder meer voor dat de meeste afzuigkappen in deze huizen als recirculatiekappen worden gekozen. Bij een recirculatiekap worden kookgeuren met een koolstoffilter gezuiverd. Het voordeel van een recirculatiekap is dat er geen kanaal naar buiten hoeft te worden aangelegd en er veel vrijheid is in plaatsing en design. Nadeel is dat de filters in recirculatiekappen tijdig vervangen moeten worden en de meeste filters onvoldoende fijnstof opvangen. Zelfs met goede ventilatie tijdens en na het koken zorgt dit ervoor dat fijnstof urenlang kan blijven hangen. De capaciteit van het centrale ventilatiesysteem is te gering om fijnstof binnen korte tijd te verdunnen. Om deze redenen wordt bij koken op gas het toepassen van recirculatiekappen afgeraden. Toepassing van recirculatiekappen met plasma technologie worden bij koken op gas afgeraden omdat deze extra NO2, een schadelijk verbrandingsgas, kunnen produceren. Indien mogelijk wordt  aangeraden een afzuigkap te plaatsen met een directe afvoer naar buiten met een capaciteit van ten minste 300m3/uur.

Is het plaatsen van een afzuigkap met afvoer naar buiten niet mogelijk, dan heeft inductiekoken de voorkeur aangezien bij deze vorm van koken geen verbrandingsgassen ontstaan.

header oplossing.jpg

Oplossing ATAG

ATAG stelt zich als doel de beste producten en diensten aan te bieden om een inspirerende kookbeleving te creëren gebaseerd op innovatie en design. Onze missie is dat ATAG wil bijdragen aan het verbeteren van de binnenlucht kwaliteit in woningen voor een gezonder en beter woonklimaat.

Sinds 2015 werkt ATAG samen met TNO in het onderzoek naar fijnstofontwikkeling tijdens het kookproces en de invloed die het heeft op het binnenklimaat in woningen. Gebaseerd op de uitkomsten van deze onderzoeken stelt ATAG zich onder andere ten doel om de filtering van fijnstof bij recirculatiekappen te verbeteren. Dit heeft onder meer geresulteerd in de ontwikkeling van een speciaal gecombineerd geur-, fijnstoffilter, die op een groot aantal toestellen toe te passen is. De komende tijd zullen de oplossingen hierin worden uitgebreid naar andere producten.

Fijnstoffilter

Onze fijnstoffilters zijn beschikbaar voor verschillende modellen. Ook hebben wij een fijnstoffilter ontwikkeld die universeel is en kan worden geplaatst op vrijwel alle recirculatie afzuigkappen die worden toegepast in combinatie met een bovenkast. Het filter kan bij veel verschillende modellen worden geplaatst met de speciale kunstof behuizing. Het speciale combinatiefilter gaat ongeveer een jaar mee, is eenvoudig zelf te vervangen en kunt u eenvoudig via onze site online bestellen.

ATAG Innovaties - Fijnstof | atag.nl | atag-nl