Met 'Mijn ATAG' is al jouw apparaat informatie opgeslagen op een plek. Erg handig als je een storing wilt melden, nieuwe apparaten wilt registeren of meer informatie zoekt over je apparaat.

De voordelen van een 'mijn ATAG' account:
* registreer jouw apparaat en activeer Garantie Plus!
* meld jouw storing snel en eenvoudig
* vind informatie over jouw apparaat

Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Rookpunten tijdens het koken

Alles wat je moet weten

Liefhebbers van een sappig stuk vlees kennen dit scenario maar al te goed: je hebt een prachtige biefstuk van de slager, eerst aan de ene kant ongeveer 3 minuten bakken, en dan nog eens 3 minuten aan de andere kant. Het lijkt allemaal volgens plan te verlopen, totdat je goudgele boter plotseling verandert in een zwarte, rokende massa, en je keuken zich vult met een onaangename geur.

Wat is het rookpunt en wanneer bereik je het?

 

Het 'rookpunt' is het moment waarop de olie in je pan zo heet wordt dat deze ontbindt, begint te roken en er kleine wolkjes rook vrijkomen. Op dit punt heeft de olie zijn maximale hitte bereikt en wordt het ongeschikt voor gebruik. Als je olie voorbij dit punt laat verhitten, kan deze verbranden en bitter worden, wat resulteert in een onplezierige smaak aan je gerecht. Daarnaast is het ook ongezond om te koken met verbrande boter of olie. 

Het begrijpen van het concept 'rookpunt' is van essentieel belang in de keuken. Het zorgt ervoor dat je gerechten perfect bereid worden, met behoud van hun heerlijke smaak, zonder die nare bijsmaak van verbranding. Onthoud dus dat het 'rookpunt' een belangrijk geheim is in de wereld van culinair koken, en het zal je helpen een meester in de keuken te worden. 

Wat zijn de rookpunten van olie en andere vetstoffen?

 

Elke vetstof heeft een ander rookpunt. Zo heeft extra vierge olijfolie een lager rookpunt (166°C) dan bijvoorbeeld zonnebloemolie (232°C). Dit maakt extra vierge olijfolie meer geschikt voor het bereiden van delicate gerechten zoals omeletten of roereieren. Voor het bereiden van dagelijkse avondmaaltijden, zoals aardappelen, groenten, vis en vlees, zijn vetstoffen met hogere rookpunten, zoals druivenpitolie (rookpunt 216 °C) of geraffineerde olijfolie (rookpunt 230°C), de betere keuze. 

Overzicht alle rookpunten

270°C    

Geraffineerde advocado olie

232°C     Zonnebloem olie, Maïsolie, arachide olie, kokosolie, rijstolie
230°C     Geraffineerde olijfolie
217°C     Advocado olie
216°C     Druivenpitolie
210°C     Sesamolie
190°C     Eendenvet
177°C     Roomboter
166°C     Extra vierge olijfolie

Het kiezen van de juiste olie of vestof

 

Het kiezen van de juiste vetstof hangt af van het ingrediënt dat je bereidt en de vereiste temperatuur. Als je kookt met de Celsius°Cooking™ accessoires, kun je de kookplaat nauwkeurig instellen op de juiste temperatuur, zodat je gerecht en de gebruikte vetstof niet verbranden. Het is ook belangrijk om voldoende te ventileren tijdens het koken, vooral bij hoge temperaturen en bij frituren.

Ontdek de wereld van rookpunten en bereid heerlijke gerechten met precisie en smaak.

Eet Smakelijk!

 

Celsius°Cooking™

Celsius°Cooking™ is een nieuwe manier van inductie koken. Iedere kookzone is tot op de graad nauwkeurig in te stellen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer bang te zijn dat gerechten aanbranden of te gaar worden. Je pannen koken niet meer over. Je kunt met een gerust hart de tafel mooi dekken, terwijl je gerecht op de ingestelde temperatuur blijft.

Lees meer

Rookpunten tijdens het koken: waar moet je opletten | ATAG | atag-nl