Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Veelgestelde vragen doorzoeken

De kookplaat reageert niet op de bediening

Als uw kookplaat niet reageert op de bediening dan kunnen er een aantal – onschuldige – zaken aan de hand zijn. 1. De kookplaat staat nog in de Eco-modus; 2. Het kinderslot is nog actief; 3. U gebruikt uw vingertop niet correct. Probeer een vlak oppervlak met uw vingertop te creëren.

Mochten bovenstaande punten niet aan de orde zijn, dan is er wellicht een technische storing. Maak uw kookplaat 1 minuut spanningsvrij door de stekker uit het stopcontact te halen. Ook is het mogelijk dat de aardlek of de zekeringautomaat eruit ligt. Mocht u dit gecontroleerd hebben in de meterkast en uw kookplaat is nog steeds niet te bedienen, dan is er een technisch probleem. Schakel hiervoor een monteur in.

Hoe kunnen ingebrande vlekken het best verwijderd worden

Ook het gedeelte rond de kookzone wordt warm. Bij het overkoken branden de gemorste resten op – en rondom de kookzone. Als overgekookte resten niet direct worden verwijderd zullen deze na verloop van tijd zeer moeilijk te verwijderen zijn. Suiker en suikerhoudende producten moeten direct bij het overkoken worden verwijderd, want eenmaal ingebrand is dit niet meer schoon te maken. U kunt met een glasschraper de aangekoekte resten voorzichtig verwijderen, ook als de kookzone nog warm is. U gebruikt het beste een glaskeramisch reinigingsmiddel en het is belangrijk om de glaskrabber goed vlak te houden. Dit voorkomst krassen. Speciaal voor glaskeramische oppervlakten heeft Sorbo een krasvrije schuurspons. Na het reinigen behandelt u de glasplaat na met een speciaal reinigingsmiddel voor keramische kookplaten. Hierdoor gaat de glasplaat weer glimmen en wordt er tevens een beschermlaagje aangebracht.

De kookplaat geeft een foutcode weer

Betekenissen van foutcodes vindt u terug in de gebruiksaanwijzing. Sommige functie- aanduidingen (symbooltjes) op de kookplaat worden verward met foutcodes. Ook is het mogelijk dat een foutcode niet voorkomt uit een technisch mankement, maar door onjuist gebruik van functies. Mocht een bepaalde functie u niet duidelijk zijn, dan biedt de gebruiksaanwijzing waarschijnlijk uitkomst.

De kookplaat maakt kortsluiting of aardsluiting

Bij een kortsluiting of aardsluiting is het belangrijk dat u de volgende beveiligingen in de meterkast controleert:

  • De aardlekschakelaar: indien meerdere apparaten zijn uitgeschakeld, dan ligt de aardlekschakelaar eruit. Dit kan worden veroorzaakt door een optelsom van alle lekstromen die apparaten hebben. Het is belangrijk om dan alle apparaten uit te zetten, de aardlekschakelaar te resetten en dan te testen of de kookplaat blijft werken. Indien de aardlekschakelaar wederom uitvalt dan is er een technisch probleem.
  • De fornuisgroep: De kookplaat maakt sluiting of er is een overbelasting. In dit geval is er een technisch probleem. Soms wordt er niet gekeken naar de aansluitwaarde van de kookplaat en ligt de aansluitwaarde hoger dan wat de aansluiting kan leveren. In dit geval is er sprake van overbelasting. Indien onze monteur constateert dat een foutieve aansluiting wordt gebruikt, dan vervalt de garantie en wordt het monteursbezoek afgerekend.

De kookplaat produceert geluid

Het tikkende geluid wordt veroorzaakt door het in- en uitschakelen van de elementen onder de kookzones. Dit gebeurt met name op lage kookstanden.

De kookplaat reageert niet of doet helemaal niets meer

Controleert u eerst de fornuisgroep in de meterkast. Door een technisch defect of overbelasting kan de automaat of smeltverzekering hebben ingegrepen. Ziet u een foutcode nadat u de spanningsvoorziening hebt hersteld, dan is er sprake van een technisch defect. Heeft u een nieuwe kookplaat, dan is het mogelijk dat de kookplaat foutief is aangesloten. Een elektrische kookplaat moet door een erkend installateur worden aangesloten. Spreekt u dus eerst uw installateur hier op aan. Indien u gebruik wilt maken van onze monteur, dan controleert hij of de kookplaat juist is aangesloten. Dit kan gevolgen hebben voor de garantiebepaling.

De kookplaat schakelt in en uit tijdens gebruik

Het uit- en inschakelen van de kookplaat zorgt ervoor dat de kookplaat op de juiste temperatuur blijft. Hierdoor is het roodgloeiende verwarmingselement niet altijd zichtbaar. Bij een lager ingestelde temperatuur wordt het verwarmingselement vaker uitgeschakeld. Bij een hoger ingestelde temperatuur zal dit minder vaak gebeuren. Maar zelfs op de hoogste temperatuur zal het verwarmingselement nog af en toe worden uit- en ingeschakeld.

Welke pannen zijn geschikt bij een keramische kookplaat

Keramisch koken stelt eisen aan de kwaliteit van uw pannen. Zo moet de bodem van de pan geheel vlak zijn en dient de dikte van de bodem minimaal 2,25 mm te bedragen. Door de extreme warmte kunnen te dunne bodems kromtrekken. Geëmailleerde pannen met dun plaatstaal dienen goed vochtig te worden gehouden, anders kan het emaille eraf springen. Voor een optimale warmtegeleiding is het van belang dat de pannen die worden gebruikt op een keramische kookplaat een zo glad en vlak mogelijke onderkant hebben. Alleen dan wordt de warmte van de kookplaat zo efficiënt en effectief mogelijk doorgegeven aan de pan. Pannen die u voorheen op gas hebt gebruikt zijn iets vervormd en daardoor niet meer vlak en glad. De warmtegeleiding is dan niet meer optimaal. Dit logo op de onderzijde van de pan geeft aan of de pan geschikt is voor een keramische kookplaat: 

Na spanningsuitval verschijnt er H in de displays

Dit is de restwarmte-indicatie. Direct na het aansluiten van de kookplaat of na een spanningsuitval wordt dit zichtbaar. Dit is als veiligheid ingebouwd. Als de kookplaat voor de spanningsuitval in gebruik was, kan de kookplaat nog warm zijn nadat de spanningsvoorziening is hersteld. Vandaar deze indicatie.

Hoe is het vitro-keramisch glas het best te reinigen

Direct verwijderen van vuil is absoluut aan te raden. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd ten opzichte van eens per maand grondig te moeten reinigen. De keramische kookplaat reinigt u in drie stappen, met een glanzend resultaat. Om de kookplaat er ook na jarenlang gebruik nog als nieuw uit te laten zien, is het aan te bevelen om de plaat na elke kooksessie zorgvuldig schoon te maken. 1. Laat alle zones eerst afkoelen en voeg dan pas enkele druppels reinigingsmiddel voor keramische kookplaten (bijvoorbeeld Cerafix) toe. 2. Gebruik een pluisvrije doek of spons om het reinigingsmiddel te verdelen. Laat het middel even inweken op hardnekkig vuil. 3. Neem de kookplaat af met een vochtige doek of spons en wrijf daarna de kookplaat op met een droge, zachte doek totdat de kookplaat weer glanst. Om te voorkomen dat tijdens het reinigen de kookplaat inschakelt, doet u er goed aan om het kinderslot te activeren. Gebruik geen agressieve schurende reinigingsmiddelen, spuitbussen of scherpe voorwerpen om het oppervlak van de kookplaat te reinigen die hiervoor niet ontwikkeld zijn. Voor het dagelijks onderhoud is een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel voldoende, zoals afwasmiddel. Vervolgens goed droog maken met keukenpapier of een droge theedoek.

Faq | ATAG