Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Veelgestelde vragen doorzoeken

Er zit condens tussen de ovenruiten

Op het moment dat u een gerecht bereidt in uw stoomoven, komt er vocht vrij. Dit vocht verlaat de oven via de koelventilator die deels ook lucht blaast via de deur, om deze te koelen. Hierdoor kunnen er tussen de ovenruiten vlekken en condens ontstaan. In de handleiding is terug te vinden hoe u de ovenruit het beste kunt reinigen. 

Bij het sluiten van de ovendeur ontstaat een fluitend geluid

Dit geluid is normaal. Als u de ovendeur opent komt er koude lucht de ovenruimte in. In combinatie met warme lucht uit de oven ontstaat er drukverschil. Na het sluiten van de deur wordt het drukverschil weggenomen. Hierbij kan een fluitend geluid ontstaan.

Gerechten worden niet gaar bij het stomen

Let u in eerste instantie op de samenstelling en structuur van de gerechten die u wilt stomen. Dit is namelijk van invloed op de benodigde duur van het stomen. Daarnaast is het goed om te weten dat kleine gerechten sneller gaar zijn dan grote. Om gerechten gelijkmatig te kunnen garen, zorgt u ervoor dat ze dezelfde grootte en dikte hebben. Grote gerechten dienen dus geportioneerd of verkleind te worden.

De ventilator blijft doordraaien na gebruik

De stoomoven is voorzien van een ventilator die de oven afkoelt. Als het apparaat gereed is met de bereiding van een gerecht, draait de ventilator nog enige tijd door. De duur hiervan is afhankelijk van de gebruikte temperatuur. Daar komt bij dat moderne ovens extra goed geïsoleerd zijn om aan de energielabels te voldoen. Hierdoor houden ovens de temperatuur langer vast, waardoor de koelventilator blijft draaien. U kunt de tijdsduur verkorten door de deur open te laten. Als de koelventilator niet uit zichzelf stopt is er mogelijk een technisch probleem. 

Er is meer stoom tijdens de opwarmfase dan tijdens het bereiden

Tijdens het opwarmen van de oven wordt de ovenruimte continu verwarmd om de ingestelde temperatuur snel te bereiken. Hierbij wordt er veel stoom geproduceerd. Het oplopen van de temperatuur volgt u op het display. Gedurende de bereiding wordt de ovenruimte af en toe verwarmd om op de ingestelde temperatuur te blijven. De hoeveelheid stoom is dan minder, waarbij ook nog eens het gerecht stoom opneemt.

Na gebruik van het stoomprogramma zit er warm water in het reservoir

Dit is gebruikelijk. Restwater vanuit de stoomgenerator wordt teruggepompt naar het reservoir. Zo blijft er geen water achter in de stoomgenerator en wordt kalkvorming verminderd. Wél dient u na gebruik het reservoir te legen, zodat er ook geen kalk ontstaat in het reservoir. En bij een nieuwe bereiding wordt zo geen ‘oud’ water gebruikt.

De opwarmfase duurt langer dan normaal

Kalkvorming kan hiervan de oorzaak zijn. En dat is weer een gevolg van de waterhardheid van het leidingwater. Ontkalk het toestel conform de gebruiksaanwijzing. Indien uw toestel helemaal niet op temperatuur komt, is er een technisch probleem. U kunt dan een afspraak inplannen met een monteur.

De stoomschaal trekt krom bij het gebruik van combi-stomen

De stoomschaal is alleen geschikt voor gebruik in de stoomoven (maximaal 100°C). Bij gebruik van de oven met ondersteuning van de stoomfunctie dient de bakplaat te worden gebruikt.

Er is veel condens in de ovenruimte na gebruik van het stoomprogramma

Stoom vormt condens dus dit is normaal. Laat het apparaat eerst goed afkoelen en verwijder de condens met een spons, doekje of keukenrol. Maak ten slotte de ovenruimte goed droog.

Faq | ATAG